NORSKE TOPPBLOGGERE ER IKKE VERSTINGENE

For noen dager siden kom nyheten om at regjeringen vil styrke «bloggpolitiet» her i Norge. Rettere sagt: regjeringen vil øke bevilgningen til Forbrukertilsynet slik at de kan følge nøyere med på merking av reklame hos bloggere. Nytt statsbudsjett kommer i oktober, hvor det vil bli foreslått en økning på seks millioner kroner ekstra på influencer-bransjen.

Først og fremst: jeg er helt med på at bloggere og influencere skal følge reglene og merke innleggene sine tilstrekkelig. Og det er flott at folk følger med på oss. Det å lure lesere er ikke greit, og det å være åpen om betalte samarbeid er viktig. Men er det mer viktig at regjeringen følger med på bloggere, enn at eldre mennesker på sykehjem har varm mat på bordet? Hva med å bruke seks millioner kroner på noe som faktisk betyr noe her i den virkelige verden? Det sitter foreldre, besteforeldre og oldeforeldre på eldresentere, hvor de legges for kvelden så tidlig som 17.00 fordi norske sykehjem ikke har muligheten til å bemanne nok med sykepleiere pga økonomi. Det er lite eller ingen tid til ting som å være våken til normale tider, ha en fin samtale, få en luftetur eller spille spill. Jeg har selv jobbet frivillig i eldreomsorgen i ett år, så her vet jeg så alt for godt hva jeg uttaler om. Dagene på norske sykehjem kan fort føles uendelig lange for de eldre. Når ble det viktigere å følge enda mer med på bloggere, enn å sørge for at gamle mennesker skal få en verdig slutt på livet sitt? Når ble en annonse viktigere enn varm mat og en tur ut i frisk luft for de eldre? Er det et sted regjeringen burde lagt seks millioner kroner til, så er det i eldreomsorgen.

Jeg skulle ønske regjeringen gikk inn for å styrke ting som eldreomsorgen og faktisk tok seg en tur ut i ‘feltet’ for å se hvor dårlig norske sykehjem faktisk fungerer. Selv er jeg helt med på at noen må følge med på bloggere, for det finnes nok av folk i denne bransjen som ikke følger regler. Men for å si det rett ut: det finnes folk som er så skremmende mye verre enn bloggerne på topplisten. Men de virker det som ingen bryr seg om eller følger med på at bryr seg om regler? Så et lite tips for å få regjeringen på rett vei: ta en titt innom iddrettsutøvere og interiørkontoer på instagram. Der er det så mye rusk, sponsing og skjult reklame av hele hjem, at hadde jeg eller noen av de andre toppbloggerne gjort det samme – ville vi fått så ørene flagret og en postkasse full av regninger.

Dette handler ikke om at jeg ikke ønsker et bloggpoliti, i mine øyne trenger vi det. Rettere sagt mener jeg vi trenger et influencer-politi som burde følge enda bedre med på sosiale medier som instagram. Jeg kunne gitt en perm med såkalte influencere som verken følger skatteregler eller merkeregler. Hvordan andre driver business er ikke mitt problem, men jeg er så lei av at toppbloggerne alltid skal bli sett på som verstingene. For åpner man øynene sine en liten millimeter og tar seg en runde på instagram, vil man fort lære at flere norske toppbloggere faktisk gjør en av de bedre jobbene med merking av reklame i sosiale medier. Noe rusk vil det alltid være som i alle bransjer, men jeg tror og håper folk gjør så godt de kan.

Ja til influencer-politi som ser litt lengre enn bare på toppbloggerne. Og et stort JA til å legge et større budsjett på eldreomsorgen. Jeg er likevel ikke i tvil om hva jeg mener er viktigst og mest nødvendig. ♥

46 kommentarer

 1. 💪🏼❤️ Enig!

  1. kristinaandersen

   🙂

 2. Jeg synes helt ærlig det begynner å bli hysterisk rundt alt med bloggere og influencere. Skulle tro dere var noen sinnsyke kriminelle.. Jeg er også med på at det skal være regler og retningslinjer, men er helt enig med deg om at det er andre ting som virkelig burde brukes ressurser på før dette… De eldre og syke, de vanskeligstilte.. DER burde økonomien gå, enkelt og greit! Flott at du tar dette opp!! <3
  http://www.charlottetunes.no

  1. kristinaandersen

   Er SÅ enige.. Herre, la oss leve! 😂 Lover og regler bør det være, men nå er ting blitt så ekstremt at jeg tror enkelte faller for fristelsen med å gå halvveis i protest. Leserne mine er ikke dumme og de vet hva «annonse» betyr 🙂 Nyt ferien, Charlotte! Klem

 3. Hei!
  Fint at du engasjerer deg og setter fokus på et viktig politikkområde.
  Likevel maler du et ganske sort hvitt bilde som er i uoverenstemmelse med virkeligheten. Det at en bruker mer på influencer-politi betyr ikke at regjeringen kutter i eldreomsorgen. Eldreomsorgen har fått økt bevilgninger hvert år, omtrent uavhengig av regjering. Det er stor tverpolitisk konsensus om at eldreomsorgen må heves, noe den i store deler av landet har blitt. Likevel, håper ikke jeg heller at politikerne sier seg fornøyd helt enda. Ville bare opplyse om dette så du ikke tror at denne nye økte bevilgningen direkte tar av pengene til eldresentre.

  Hilsen statsvitenskapstudent

  1. kristinaandersen

   Poenget mitt er at de seks millionene heller kunne blitt brukt til eldreomsorgen 🙂 Jeg er 100% klar over at regjeringen ikke tar av budsjettet til eldresenterne. Takk for informasjon og ryddig kommentar uansett, Vero 🙂

   1. De investerer jo de 6 millionene i å følge med, fordi de vet at de kan få mer enn det tilbake… Så kan de bruke de pengene igjen på f.eks. eldreomsorg.

 4. Hei. Hvorfor sluttet du å jobbe frivillig på sykehjem? Eller eldrehjem eller hvor du va.. du med all mulighet kunne gjort mye 🙂

  1. kristinaandersen

   Jeg har forklart nærmere her 🙂
   http://www.kristinaandersen.no/2018/09/13/gje-meg-handa-di-venn/

 5. Enig med deg i mye av det du skriver. Tror absolutt dette er en bransje hvor noen bør ta tak- og jeg forstår hvorfor første bransje ut er bloggere. Og så får de andre komme etter!

  Slik jeg ser det hadde det beste vært dersom eldresentrene fikk like gode sponsoravtaler som bloggere. DA hadde det vært til salt i maten, og sykepleiere på jobb 💪🏻 Er så urettferdig at det finnes så mye midler i Norge – men «ingen» har råd til å ta vare på de eldre eller de som gjør jobben.

  1. kristinaandersen

   Åååå jeg er så ENIG, Helen <3 Den dagen jeg får muligheten, skal jeg bygge et senter for eldre hvor de skal få det beste jeg kan gi de.. Vi MÅ bli flinkere til å ta vare på de eldre <3

 6. Ingvild

  Vi har en stor utfordring blant unge (og eldre for den saks skyld) når det kommer til psykisk helse i dag, og jeg tror at mer fokus på merking og økt bevissthet på påvirkning kan være et steg i riktig retning når det kommer til forebygging. Håper det! Jobber med ungdommer, og må si at jeg er bekymret. Så godt å se at du er positiv til retningslinjer – og det er jo ikke et problem for proffe folk like yourself, og helt helt helt enig i at det bør gjelde influencere generelt og ikke bare bloggere! De farligste er jo egentlig de som flyr under radaren. Supert at du setter fokus på dette!

  God nesten-helg, flotte 🌼 håper du får en fin helg og får ladet batteriene!

  1. kristinaandersen

   Enig i synspunktene dine, Ingvild! Retningslinjer har jeg ingenting imot 🙂 Og ja, snaaart helg! Gleder meg <3 Stor klem og god torsdagskveld!

 7. Enig! Faktisk syns jeg hele influencer og «bloggverden» kan forsvinne, og alle de millionene av kroner som ligger i denne bransjen kan gå til eldre og yngre og folk kan heller bruke tiden sin andre ting, som de eldre.

  1. kristinaandersen

   I 2018 blir nok det vanskelig, hehe. Ser derimot poenget ditt! Jeg er evig takknemlig for at jeg vokste opp uten både data og mobiltelefon.

 8. Dette har jeg også tenkt på. Glad vi er flere med samme meninger.

  1. kristinaandersen

   <3

 9. Jeg er så enig med deg, og hjertet mitt blør for de eldre som ikke får en verdig avslutning.. Men samtidig, hadde bloggere/influencere gjort jobben korrekt så hadde det ikke vært behov for bloggpoliti, og derfor er det ganske surt at det går 6 millioner kroner bare fordi man skal passe på at de gjør jobben sin korrekt. Når det er sagt er du absolutt en av de bedre på å merke innlegg, så takk for at du tar jobben din seriøst ❤️

  1. kristinaandersen

   Takk Tina <3 Og ja, pengene burde gått andre plasser.. Håper derimot de kan se på de som faktisk merker feil og ikke bryr seg i lovene, for de er det mange av. Jeg er så lei av heksejakten som foregår på alle som lever av bloggen sin og gjør en god blogg. 70% av oss prøver virkelig å gjøre jobben så seriøst og godt man kan 🙂

 10. Ragnhild Bakke

  Hvor ser du greys sesong 15?!?! 😭🤩

  1. kristinaandersen

   Kommer på tv2 sumo IDAG!! Eller ikveld. Omg, gleder meg sååå!

 11. Whataboutism på sitt beste/verste, alt ettersom man ser det.

  1. kristinaandersen

   Takk for at du deler din mening 🙂

 12. Helt ærlig, vi lever i en tid hvor vi (følgere/lesere) gir influencere ALT for mye makt.. Jeg syns det er helt latterlig at vi trenger eget «bloggpoliti» fremfor at VI som følgere er mer kritiske til hva vi tar innover oss. Hvis vi er bekymret for den makten influencere har over unge følgere, da kan man heller innføre en «aldersgrense» på enkelte kontoer, så man må bekrefte alderen sin før man får følge.. Er enig med deg, disse pengene trenger vi sårt et annet sted.

  1. kristinaandersen

   Er så ENIG, LH! Jeg vet i hvert fall en ting: leserne mine er IKKE dumme. Og de forstår hva «reklame» og «annonse» er – uten at man trenger å gjøre så innmari mye mer ut av det..

 13. Jeg er fast leser og stor fan av både blogg og podcast, men her skuffer du litt.
  «Bloggpolitiet» er ikke kun for å følge med på lover og regler om merking av reklame o.l. De skal være der for å hindre unge i dag å tro at retusjerte bilder er virkeligheten. De 6 millionene er en investering i psyken til unge. Eldreomsorgen er selvfølgelig viktig, men bildet ditt blir ikke helt balansert når viktig fakta blir utelatt. De pengene er et tiltak for psykisk helse, noe som er langt viktigere enn skatteregler og merking av reklame.

  1. kristinaandersen

   Hvis pengene utelukkende er tiltak for psykisk helse, så har jeg misforstått kraftig. Hvor finner du info om dette?

 14. Jeg ble så glad når jeg så at det er tildelt seks millioner til dette! Jeg tror det er et utrolig viktig og riktig tiltak mtp påvirkning av unge og forebygging hva gjelder psykisk helse. Dette henger så tett sammen! Nå er det ikke slik at disse pengene tas fra budsjettet til de eldre, men selvfølgelig enig med deg; styrk eldreomsorgen! Samtidig skal vi være takknemlige for at vi bor i et land hvor det ene ikke utelukker det andre. Når det er sakt er jeg helt enig i at dere toppbloggerene absolutt ikke verstingene. Selv har jeg sett så mye dårlig/manglende merking blant mindre kjente influencere.

  snart god helg! <3 hilsen ei jordmor (og sykepleier)

  1. kristinaandersen

   Jeg vet pengene ikke tas fra eldreomsorgen 🙂 Skulle bare ønske begge deler kunne styrkes! Takk for at du deler meninger Sonja, gøy med litt debatt 😀 Goood helg <3

 15. Jeg er enig i at eldreomsorgen aldri kan få nok midler til forbedring, men det blir litt «enten eller» over denne argumentasjonen alle influencere bruker for tiden. Det er nesten som å si at du er for dyremishandling fordi du spiser kjøtt…

  Ikke glem at det er direkte følge av denne bransjens brudd på loven og reglene at det blir sett på som nødvendig at staten må bevilge penger for dette formålet. Jeg tenker at likhet for loven er grunnleggende i norge, og da bør denne bransjen også kontrolleres tilsvarende andre bransjer.

  Uansett, jeg er overbevist om at det kommer til å bli gitt ut nok bøter til influencere at dette beløpet lett kan tjenes inn igjen. Spesielt når du ser på hvor dårlige blant annet idrettsutøvere er til å følge lovene her 🙂

  1. kristinaandersen

   Enig i mye av det du sier Line 🙂 Men ja, pengene blir nok tjent inn igjen relativt kjapt hvis de klarer å se litt lengre enn toppbloggerne 🙂

 16. Flott og reflektert innlegg Kristina, og jeg er så hjertens enig i deg! Jeg er litt på krigsstien angående markedsføring/reklame jeg observerer rundt omkring for tiden, syns både dagligvarebutikker og treningssenter opererer med så på kanten til løgn og lureri – jeg tror det vi trenger mer enn noe annet er et strengt og tydelig regelverk for ALL reklame i Norge. En skikkelig oppvask, for nå syns jeg det er drøyt blitt! Men når det kommer til toppbloggerne som har hatt det som jobb i flere år tror jeg du skal lete lenge før du finner noe nevneverdig shady, jeg tror dere har tatt den runden for lengst og vet nok bedre enn mange hvordan man skal forholde seg til saken…

  Men til poenget, jeg er HELT enig med deg om hvor de millionene heller skulle ha gått!

  1. kristinaandersen

   Helt riktig Ragni 🙂 Et tydelig regelverk for all reklame hadde vært fint! Det begynner å bli relativt kleint å bare gå etter toppbloggere, for ser man etter – er toppbloggerne de flinkeste av mange til å merke. Så ja, den runden er tatt for lengst hos de fleste jeg kjenner og leser 🙂 Takk for at du deler meningen din! Klemm!

 17. Så det er ufattelig at de skal følge bedre med på «rosa bloggere» når eldreomsorgen bør styrkes. Men andre influencere bør de ta en titt på?
  Vi skjønner godt hva reklame betyr, mmen det merkes jo ikke som reklame.

  1. kristinaandersen

   Reklame skal merkes. Interiørinstagrammere vet ikke hva reklame betyr, og heller ikke enkelte idrettsutøvere 😉

 18. Tror man må se dette bloggpolitiet i et større perspektiv. Ja, det koster penger her og nå, men samtidig kan det å belyse hva som er sponset og unaturlig på lang sikt føre til at andre får en bedre psyke (folk lar seg jo tydeligvis lett påvirke) og da kan man spare penger.

  1. kristinaandersen

   Enig i den 🙂

 19. Økonomen

  Som økonomi og samfunnsengasjert person må jeg komme med et lite innlegg her som forsvarer regjeringens satsing på bekjempelse av svart økonomi.
  Byggebransjen, renholdsbransjen, butikker, frisører, bilvaskehaller, utelivsbransjen, dagligvarebransjen, landbruk og nå bloggbransjen. Dette er alle bransjer hvor regjeringen har hatt fokus på svart arbeid og svarte inntekter som unndras moms og skatt. Svart økonomi påfører Norge et tap i skatter og avgifter på anslagsvis 40 milliarder i året iflg. de som regnet på det. Tenk hvis bare 1 % av dette ble betalt inn isteden. Dette hadde gjort godt for mange syke, gamle og fattige i Norge. Derfor må regjeringen fortsette å bevilge penger til å bekjempe svart økonomi og annen økonomisk kriminalitet. Så kan du jo si som du sier at det skulle vært sett på andre bransjer også og erfaringsmessig så blir det også det. Det er ikke så lett for en idrettskjendis eller annen offentlig person å gjøre så mange kromspring før det blir lagt merke til. Fortsett ditt engasjement som skaper litt debatt og ha en fin fredag 🙂

  1. kristinaandersen

   Takk for deling av mening 🙂

 20. Hei! Hvor er genseren du hadde på deg på snap igår fra? Nydelig!

  1. kristinaandersen

   HM <3

 21. Veldig glad i bloggen din, men uenig i hvordan du ordlegger deg i dette innlegget. Om dette er dine erfaringer fra et år som frivillig på sykehjem synes jeg det er noe du bør ta opp direkte med sykehjemmet og i din kommune, for det er ikke greit. Jeg har derimot jobbet på 6 forskjellige sykehjem under hele studietiden min (7 år) og verdighet står alltid høyest på lista. Verdighet, trygghet og oppfølgning. Noen ganger er det dårlig bemannet og man får ikke tid til alt man skal, men jeg har ikke opplevd at dette har gått utover verdigheten til pasientene.

  Ved noen tilfeller blir pasienter lagt 17:00. Dette kan f.eks være pasienter som er sengeliggende og ikke orker å sitte oppe lenger enn et par timer. Det kan også være en pasient som ikke er sengeliggende, men som gir sterkt uttrykk for at de er slitne (f.eks etter en lang dag med fysio), og selv om vi da prøver å overtale pasienten til å være oppe lenger kan vi ikke utføre tvang. Om du var 90 år, hadde sittet i rullestolen din i hele dag, er så sliten og vond i kroppen at du vil sove litt og gir uttrykk for det til en pleier – gir det deg livsglede eller en følelse av verdighet om den pleieren ikke hører deg, og nekter?

  Jeg har aldri opplevd at en pasient ikke har fått varm mat servert til middag. Jeg har derimot opplevd å lage 4 forskjellige middagsmåltider til en pasient fordi pasienten ikke likte noe av det h*n fikk servert. Jeg har også opplevd 90 år gamle mennesker som gråter daglig fordi de ikke får besøk hjemmefra. Jeg har sittet og gjentatt en samtale 15 ganger fordi en pasient har en demensdiagnose. Jeg har holdt en pasient i hånda i flere timer for å skape en form for kontakt og trygghet når språket var borte. Og alt dette gjør tusen andre pleiere daglig. Vi snakker, holder hender, mater, synger, vasker, motiverer, gråter og trygger hver eneste dag.

  Vær så snill ikke dra alle under en kam og gi et bilde av at det er forferdelige forhold på alle sykehjem – det stemmer ikke, er fornærmende og feil.

  1. Dette er en viktig kommentar. Jeg er hjertens enig med deg. Jeg har også jobbet på flere ulike sykehjem, og det er absolutt ikke normalt at det er så ille som Kristina beskriver det. Men jeg er enig i at eldreomsorgen absolutt burde bli enda bedre! Den er ikke optimal, men det er ikke så bekkmørkt som Kristina fremstiller det heller.

   En annen ting å tenke over er at ikke alle eldre ønsker besøk, og noen fortjener ikke besøk av barna sine. Som utenforstående besøksvenn vet man ikke alt om pasientene (det gjør man ikke som pleier heller). det jeg vet er at menneskene på sykehjem speiler befolkningen ellers. Alle er ikke snille og søte bare fordi de er blitt gamle. Noen har misbrukt barna sine fysisk, noen har vært alkoholikere og skapt en utrygg oppvekst for barna. Selv om personen ser søt og snill ut der h*n sitter i stolen sin som 90-åring, er det ikke sikkert oppførselen tidligere i livet tilsier at barna ønsker å bruke livet sitt på å besøke mor/far. Jeg synes det er litt uheldig at Kristina tegner et bilde av eldre som en homogen gruppe hjertevarme søte mennesker, og familien som «aldri» besøker som de hjerteløse (denne tematikken er tatt opp i tidligere innlegg).

   I tillegg henger det ikke på greip å sammenligne ressursene bevilget til bloggpoliti og eldreomsorg. Alle skjønner jo at bloggpoliti et et forebyggende tiltak for å forebygge psykisk uhelse hos unge som blir påvirket, samt et ledd i å stoppe svart økonomi. At noen bloggere føler seg tråkket på, er da vitterlig bare en bagatell i det store bildet.

 22. 6 millioner kroner skulle heller vært brukt på eldreomsorgen? Jeg er helt enig i at de eldre må få bedre omsorg enn de har i dag, men dette kan man jo si om så mangt staten bevilger penger til, som kultur/kunst osv.

  Dessuten er jo 6 millioner kroner en dråpe i havet på den skalaen som eldreomsorgen er i. Utgiftene til eldreomsorg i Norge var på rundt 114 MILLIARDER kroner i 2017. 6 millioner kroner er 0.005% av dette. (referanse: https://www.pensjonistforbundet.no/side/64-fakta-om-eldre-i-norge)’

  Jeg synes det er på høy tid at bloggpolitiet styrkes, da det er åpenbart at majoriteten av bloggere ikke klarer å forholde seg til norske lover. Hadde de klart dette, hadde vi ikke hatt behov for et bloggpoliti i utgangspunktet. Dessuten – om man faktisk ikke har noe å skjule eller være redd for å bli «busta» for, hvorfor være så negativ til tiltaket?

 23. Hei Kristina!😄😄

  Helt enig i at eldreomsorgen bør styrkes og at det er kjipt at penger må gå til et bloggpoliti. På den andre siden tror jeg det kan være positivt i henhold til den psykiske helsen til mange unge. Selv om man bør og skal ta ansvar/være kritisk for det man ser på sosiale medier er det faktisk skremmende hvor «hjernevasket» man kan bli – tenker for eks på hvor normalisert det de seneste årene har blitt med Restylane, botox, større pupper og romper. I tillegg til denne ekstreme forbrukerkulturen som har blomstret frem hvor man bare kjøper alt man har lyst på uten å tenke over det. Selv elsker jeg mote, interiør og slikt noe, og jeg kan ta meg selv i å tenke: herregud du kan ikke kjøpe alt du har lyst på, skam deg. I mitt tilfelle setter pengene en begrensning av seg selv som student, MEN poenget mitt er at mange bloggere for eks har en så god lønn eller får sponset så mye (klær, operasjoner, lepper, vipper, hår osv) at oss «vanlige» kan føle på et press fordi «alle andre» har råd til det og har det. Se for eks på barn som sier til foreldrene sine: «Men alle andre har det mamma» også gir man etter.. sånn er det med oss voksne også uten at vi alltid reflekterer over det. Av den årsak tror jeg bedre merking og oppfølging av lover kan være en god investering i samfunnet.

  Over til noe helt annet: jeg vippset penger til en kjent blogger (nevner klart ikke navn) etter vedkommende la ut masse outfits i mystorien sin som skulle selges. Vi hadde kontakt før jeg overførte pengene men etter dette har jeg ikke hørt noe eller fått tilsendt varene. Det har gått to uker og vedkommende svarer meg ikke noen steder. Hva gjør man i et slikt tilfelle? Kanskje ikke bloggpolitiet som skal gripe inn her eller?

  Beklager lang melding, ble revet med! Digger bloggen din og deg. Stå på gode Kristina 😊💜

 24. Syns det er topp at det bevilges penger til dette. Vi trenger reguleringer og folk som følger opp i denne bransjen som i alle andre bransjer. Så er det mange andre ting vi gjerne kunne brukt penger på, men det ene utelukker ikke det andre. Syns det var en litt merkelig argumentasjon du hadde her. Det er ikke vanskelig å si seg enig i at eldreomsorgen bør styrkes og har forbedringspotensiale, men det betyr ikke at vi ikke også trenger noen som passer på merking hos influencere. Og for dere som er flinke på dette trenger jo ikke tenke noe særlig på det. Bare fortsett å gjøre som før 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *