GJE MEG HÅNDA DI, VENN

Jeg tenker på alle de som føler seg utenfor. Strekk ut en hånd. Jeg tenker på alle de eldre som sitter ensomme på eldresenter dag etter dag og alt de ønsker seg er et lite besøk. Har du besteforeldre, bruk tid med dem. Jeg tenker på alle barn som blir mobbet i skolen og er alene i friminuttene. Vi må oppdra barna våre til å være et medmenneske. Jeg tenker på de som så gjerne vil i jobb, men ingen arbeidsgivere vil gi en sjanse pga en diagnose. Vi trenger mer mangfolk og åpning av dører i samfunnet fra arbeidsgivere. Jeg tenker på de som ser annerledes ut, og blir fryst ut av den grunn. Det er innsiden som betyr noe og jeg skulle ønske alle kunne forstå det. Jeg tenker de som ikke får økonomien til å gå rundt, og sitter med tomt kjøleskap. Kan du hjelpe, så gjør det. Jeg tenker på de som mobber og sliter selv på innsiden. Vi trenger foreldre som tørr å ta et tak i eget barn og skaffe hjelp. Jeg tenker på de som er alene kveld etter kveld, dag etter dag. Vi har alle plass til en ny venn i livene våre.

Noen ganger blir jeg helt dårlig, fordi det er så mange som sliter i samfunnet vårt. Mobbing, utfrysing og ensomhet er det verste jeg vet og i går ble jeg liggende å grine fordi tankene bare begynt å fly. Alle som sitter alene, gruer seg til å gå på skolen, alle som opplever sjelsord og alle som aldri får en sjans. Barn plukker på alt de kan og det er så trist. Det finnes så mange fine folk her i verden, men jeg skulle ønske flere kunne være enda bedre medmennesker. Jeg skulle ønske barn kunne være snillere med hverandre. Når jeg var liten jente måtte jeg gå med lapp på det ene øyet tolv timer i døgnet hver eneste dag, noe som var et forsøk på å trene opp et dårlig syn. Jeg husker jeg ble kalt Kaptein Sabeltann. Det var ikke mobbing, men jeg ble likevel trist og usikker som liten av dette. Det får meg til å tenke på at den lappen over øyet var en liten bagatell, og jeg blir dårlig av de som sliter med så mye mer og tenker på hva de må gjennomgå. Jeg blir trist over at barn gruer seg til skolegang, fordi de tenker annerledes, kanskje ser annerledes ut eller sliter med sitt. De som er mye alene og ikke har en venn som kan strekke ut hånden og dra de med i gjengen. Det fineste som er i mennesker er i hjertet, og at enkelte barn ikke forstår det gjør meg trist. Besteforeldre som aldri får et besøk, mennesker som aldri får prøve seg i arbeidslivet og de som må snu på hver eneste krone.

Det er så mye jeg skulle ønske jeg kunne gjort, og jeg blir trist fordi jeg føler det er så lite jeg kan gjøre. Føler meg så heldig med livet mitt, og kan til tider slite med dårlig samvittighet. Jeg skulle ønske jeg kunne byttet plass med noen, fordi livene våre er fordelt urettferdig. Tanker jeg ikke kan ha, men kan gjøre noe med som mine foreldre sier til meg gang på gang.

Jeg har bestemt meg for at i løpet av året så fort som mulig, ønsker jeg å melde meg opp som støttekontakt og jobbe med dette en gang i uka. Bare bruke tid sammen med noen som er mye alene, og trenger en venn. Ta den personen med på hyggelige ting og gi personen en dag de med trygghet kan se frem til. I fjor jobbet jeg frivillig en gang i uka på eldresenter, men det gikk så inn på meg og jeg klarte til slutt ikke mer. Jeg har fortsatt dårlig samvittighet. Men hvordan skal ett menneske strekke til hos 20 eldre, som nesten har glemt hvordan barnebarna eller sine egne barn ser ut? Alt de har er bilder på det lille rommet sitt, som de stirrer på i timesvis og ønsker så sterkt at familien bare kan komme en liten tur. Det knuste meg helt og jeg var ikke sterk nok til å fortsette. Familieomsorg er det viktigste vi har, og jeg forstår ikke hvordan mennesker kan fortrenge sin egne.

La oss bli flinkere til å vise medfølelse. La oss oppdra fremtidige barn til å være glad i alle. La oss se forbi masken samfunnet har bygd opp og ta vare på de som trenger det. La oss hjelpe andre, uten å forvente noe tilbake. Sette oss inn i andre sin situasjon og bry seg om de som har det vondt. Vær et menneske som ser andre mennesker. La oss også bli flinkere til å se våre egne. Det er ikke alltid nok å være vennlig. Vær en venn. ♥

“I wish every day could be Halloween. We could all wear masks all the time. Then we could walk around and get to know each other before we got to see what we looked like under the masks.”

78 kommentarer

 1. Du virker som et helt fantastisk menneske, Kristina, og du inspirerer meg til å ville bli et bedre medmenneske <3
  Elsker forresten podcasten, dere er herlige!

  1. kristinaandersen

   Tusen takk, gode deg <3

 2. So sjukt fint å lese, Kristina <3 Dette er so sant, og so viktig!

  1. kristinaandersen

   <3 Tusen takk Lisa!

 3. Er så enig,så enig! Her om dagen hørte jeg at naboen min,en eldre dame,gråt og gråt og sa hun ikke orker mer. Jeg ringte noen som kunne hjelpe og jeg håper hun har det bedre nå. Slike ting går veldig inn på meg,så jeg kunne jo ikke akkurat bare late som ingenting. For den gråten var så ekstremt trist og fortapt

  1. kristinaandersen

   ❤️

 4. Kristina ❤️

  1. kristinaandersen

   ❤️

 5. Takk for at du bruker plattformen din til å belyse noe som er så viktig, Kristina <3 Er så enig med deg. Noen ganger skal det ikke mer til enn et vennlig smil eller et kompliment for å redde noens dag. Andre ganger krever det en hel del innsats. Da er det viktig at vi som medmennesker tørr å lytte og tåler å høre. Anbefaler deg å ta en titt på Else Kåss Furuset sin serie om selvmord om du ikke allerede har gjort det. Sammen er vi sterke og kan utgjøre en forskjell <3

  1. kristinaandersen

   Takk for tips Ragnhild! Den må jeg få sjekket ut, Else er ei fantastisk fin dame. God klem!

 6. Sara Katrin

  Helt enig med deg, Kristina!

  1. kristinaandersen

   ❤️

  1. kristinaandersen

   <3

 7. Sara Katrin

  Sjekk ut denne videoen, Kristina.
  Du burde dele den på bloggen.

  https://youtu.be/-Py8OWAMkns

  1. kristinaandersen

   Love Wins. Alltid <3

 8. Veldig bra skrevet ❤

  1. kristinaandersen

   <3

 9. Så viktig <3

  1. kristinaandersen

   ❤️

 10. Nydelig budskap. Jeg vil også rose deg og Belinda for podcasten, jeg synes bare den er hysterisk morsom. Stå på, og fortsett med å spre positiv energi. <3

  1. kristinaandersen

   Tuusen takk, Stine!

 11. Så godt skrevet. <3 Toleranse og anerkjennelse går ofte hånd i hånd med det å være en venn. Alle trenger vi å bli sett. Kanskje enda mer de som sliter med alt fra ensomhet til andre vansker der selvfølelsen fra før av er lav. Toleranse er noe jeg er svært opptatt av, og jeg ser tilbake på 22 Juli, da vi snakket om større takhøyde for hverandre, for når en mann kan forårsake så mye vondt, tenk hvor mye godt vi kan skape. Dessverre tror jeg frykt er noe som ligger i mange. Mennesker som "skiller seg" ut blir for "skumle" å ta kontakt med. Dette er utrolig synd, for vi trenger kunnskap om hverandre for å bryte ned fordommer, og ensomhet. Flott at du skriver om dette. Varme tanker.

  1. kristinaandersen

   ❤️❤️❤️

 12. Du er så god, Kristina<3 Og jeg er helt enig med deg! Kan ikke alle bare ha et åpent sinn mot hverandre, og være snille medmennesker? Jeg husker når jeg var liten og spurte foreldrene mine om hvorfor vi ikke var kristne og trodde på gud slik som bestevenninnen min, og mamma og pappa svarte: Vi tror på det gode i mennesker, og å være snill mot andre uavhengig av hva vi og andre tror på. Det har jeg tatt med meg videre i livet, og det er så viktig!
  Igår satt jeg og samboeren min og tok en utepils i sola på restaurant, og en samfunnet ville kalt «rar» mann kom bort til oss for å slå av en prat. Det viste seg at han var var med i en gruppe som skulle få folk som sliter litt psykisk/ulike medfødte lidelser ut i jobb, og han var strålende fornøys og stolt med at de hjalp han ut i arbeidslivet. Jeg merket at han var så glad for at vi ville prate med han i 5 minutter bare, for jeg vil tro han har blitt avvist av mange før som bare ser på han som annerledes og rar. Det gjorde meg veldig glad å se han bli så glad for de få minuttene med skravling, men samtidig tankefull fordi jeg tenkte på hvor utenfor han sikkert også føler seg innimellom i livet. La oss alle være snille med hverandre og strekke ut en hånd til de som trenger det<3

  1. kristinaandersen

   Så fint sagt av pappaen din, Elise! Det er mildt sagt fine ord å leve etter ❤️ Det at dere slo av en prat med denne mannen betydde garantert mer enn man kan tenke seg.. Heia deg! Stor klem

 13. Her er vi like, Kristina! Får tårer i øynene bare av å lese. Og sliter og med dårlig samvittighet når jeg tenker på alle som har det trist i hverdagen, spesielt de eldre og ensomme. Skulle bare ønske alle hadde det fint! Er ofte lei meg på grunn av andre jeg og, men det er vel en fin ting.

  Forstår godt at det var vanskelig å være på eldresenter, jeg hadde sikkert ikke takla det selv, selv om jeg så gjerne skulle ønske det! Selv er jeg besøksvenn via Røde Kors og besøker ei dame (en gang i uka), og det er veldig fint. Det kan jeg anbefale, så det passer nok fint at du blir støttekontakt for en person 🙂 Du er et godt menneske Kristina og et stort forbilde! Blir glad av å se hvor godt du behandler familien din <3

  Mye prat her nå, men takk for et fint innlegg!

  1. kristinaandersen

   Det er en fin ting <3 Men samtidig slitsomt, det blir mye tanker som tynger humøret når man er slik.. Høres fantastisk ut å være besøksvenn, så utrolig fint av deg!! God klem

 14. Men du gjør jo allerede mye ved å sette ord på det og være et godt forbilde – det må du ikke glemme for det er også viktig❤️
  Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe og du gjør mye mer enn mange andre❤️

  1. kristinaandersen

   ❤️❤️

  1. kristinaandersen

   <3

 15. Ditt fine, fine menneske. Jeg er fra bunnen av hjertet så uendelig enig, og er så glad for at du tar det opp. Du er en god sjel, Kristina!

  Klem

  1. kristinaandersen

   Tusen takk, Elise <3

 16. Jeg jobber i støttekontakttjenesten i Drammen og blir så glad når jeg leser dette! Håper ved at du gjør dette kan inspirere andre til å også bli:)

  1. kristinaandersen

   Håper jeg å! <3

 17. Du er et fantastisk godt menneske, Kristina. Det skulle definitivt vært flere her i verden, som har din omtanke og respekt for andre. Dette med å ta vare på de man er glad, er så utrolig viktig. Vi fikk en skikkelig ekkel og skummel opplevelse med mormor i helgen.. Jeg var livredd for å miste henne, så nå skal jeg faktisk bli enda flinkere på å besøke besteforeldrene mine, samt være med mamma. Vi må også være flinke til å strekke ut en hånd til vennene våre, samt de vi ikke kjenner. Bare et lite smil og et hei kan komme lang vei til noen man ikke kjenner <3 Det koster så lite å være medmenneske. Håper du har en nydelig torsdag, fine gode Kristina! Stor klem
  http://www.charlottetunes.no

  1. kristinaandersen

   Ååå, leit å lese med mormoren din Charlottemor :/ Bruk tid med henne, det er det beste man kan gjøre!! Stor klem <3

 18. For et fantastisk fint og gripende innlegg, gåsehuden min stod igjennom hele! Jeg blir så glad av å se at det fins mennesker som deg, Kristina. Mennesker som vil hjelpe og gjøre noe for andre, bare de små ting, de er gull verdt.
  Jeg er en ganske følsom person, som lett kan ty til tårer når jeg ser noen rundt meg ha det vondt eller vanskelig, men det å strekke ut en hånd, det kan man aldri få gjort nok. Det er SÅ viktig.
  Takk for at sånne flotte personer som deg finnes, og for at du setter fokus på noe så viktig som nettopp dette.
  Jeg ønsker deg en fantastisk dag <3

  1. kristinaandersen

   Tusen takk for så fine ord, Linn! Ble helt varm i hjertet her.. Håper dagen din også blir fin <3

 19. Hei Kristina,
  I går måtte vi avlive vårs bestevenn gjennom 13 år og da tenkte jeg på deg. Det er virkelig helt helt forferdelig og ingen kan si at det «bare er en hund». Jeg føler så sykt med deg nå som Milo er syk… 🙁 Jeg håper ting ordner seg for Milo og deg <3 <3 <3

  1. kristinaandersen

   Så trist å lese Anna 🙁 Gruer meg så til den dagen at jeg orker ikke en gang tenke litt på det.. Fy søren! Stor klem til deg, håper du har folk rundt deg som tar vare på deg nå <3

 20. Du er bare et nydelig menneske, Kristina ❤ Hadde bare flere vært som deg!

  1. kristinaandersen

   <3

 21. Så vakkert Kristina <3 jeg kjenner meg selv veldig igjen i det du skriver her, det å ha dårlig samvittighet og det å være trist for de som kanskje er litt "annerledes", utstøtt og ikke har det så bra… uansett alder, livssituasjon eller hva det nå enn det er. Jeg får også så utrolig vondt i hjertet. Jeg jobbet selv på eldrehjem i 5 år, og det var så utrolig fint men samtidig så utrolig trist og deprimerende. Klem <3

  1. kristinaandersen

   Så fantastisk at du var der i fem år, Sigrid. Jeg er sikker på at du har gjort en stor forskjell for de eldre <3 Men ja, det er vanvittig fint, tungt, deprimerende og trist på en gang :/ Klem!

 22. Blir så glad av den genuine medmenneskeligheten du viser! Det er så fantastisk at du faktisk handler, ikke bare prater – du utgjør den forskjellen du kan! Budskapet du sprer er så viktig – og å faktisk gjøre noe med det er desverre noe som kan bli litt glemt i hverdagen. Blir vi alle bare litt mer bevisste, gjør litt mer for andre, er samfunnet allerede et varmere sted <3

  1. kristinaandersen

   Helt sant, Judith <3

 23. Åå, du blir helt sikkert en super støttekontakt 🙂 Du er jo så utadvendt og god <3 Hvis ting i deres kommune ligger an sånn som her så vil jeg anbefale deg å bli støttekontakt til noen som er litt eldre enn skolealder, for de sliter skikkelig med å finne støttekontakter til de. Altså ca jevnaldrende med deg. Jeg har selv hatt flere støttekontakter, så jeg har en del erfaring med det. Jeg har ingen venner, så det er eneste måten jeg kommer meg ut på.
  Mobbing er grusomme greier og foreldre aner ikke hvor fæle barna deres kan være. Jeg ble f.eks drapstruet som 13-åring, og turte ikke å gå ut pga det. Det var helt sikkert ikke noe hold i de truslene, men som 13-åring så blir man bare redd, man tenker ikke over hvor reelt det kan være. Og gjennom hele ungdomsskolen hadde jeg aleneundervisning siden jeg har Asperger syndrom og sliter med å konsentrere meg med masse folk rundt meg, og da får man seg jo ikke venner.. så noen var jo så nysgjerrig på hva det var med meg at de kastet ting på meg for å se om jeg reagerte mens de lo.. Og helt uten grunn fikk jeg en advarsel via nett om å ikke begynne på en vgs i nærheten fordi visstnok over 100 folk hata meg og kom til å gjøre livet mitt til et helvete fordi de hadde hørt at jeg var tilbakestående. Altså, det er bare sykt hva folk får seg til å si. Dette er jo bare noen av hendelsene. Men sånt sitter i noen som har sosial angst fra før. Blir ikke lettere å få seg venner. Og det blir ganske ensomt.
  Men lykke til med støttekontaktordningen, sikker på at det vil passe for deg 🙂 utrolig fint av deg å bli det! Skulle ønske jeg bodde i samme kommune så du kunne bli min, hehe.

  1. kristinaandersen

   Utrolig trist å lese, kjære deg 🙁 Får helt vondt.. Enkelte barn og mennesker er så slemme at det finnes ikke ord.. Sender deg verdens største klem!

 24. Dette var ett veldig fint innlegg! Veldig flott skrevet❤️ Godt å høre/se at det fins mennesker som deg der ute som faktisk tenker slik. Som bryr seg og ser alle i samfunnet. Dette måtte deles videre på fb! Viktig budskap å spre videre❤️ Du har ett stort hjerte, Kristina ❤️

  1. kristinaandersen

   Tusen takk, Anette <3

 25. Så sant, skulle ønske alle tenkte sånn. Du er fantastisk! 🙂

  1. kristinaandersen

   ❤️

 26. Du er god Tvers igjennom og for et flott innlegg. Kjente meg igjen i mye av det du skriver. Å være støttekontakt er virkelig givende og behovet er stort. At du ikke taklet å besøke de gamle på sykehjemmet er virkelig forståelig. Det er fryktelig at vi blir så selvsentrerte at vi prioriterer bort vår egen familie. Takk for at du delte dette. Hvis alle hadde vært som deg ville verden vært et bedre sted. Klem ❤️

  1. kristinaandersen

   Takk for fine ord, Jenni <3

 27. dette er så viktig <3

  1. kristinaandersen

   <3

 28. Kjære Kristina.
  Jeg leser bloggen din hver dag for jeg synes du har så mye fint og komme med😊
  Å begynne å jobbe som støttekontakt er en fin ting som betyr utrolig mye for den heldige som får deg som støttekontakt, og ikke minst for familien til den personen.
  Jeg et mamma til verdens nydeligste gutt på 14 år som har sine diagnoser og utfordringer, utfordringer som gjør han annerledes som gjør at det er utrolig vanskelig å klare å gå seg venner. Han er alltid ensom, blir aldri invitert hjem til klasse»venner», aldri vil noen være med hjem på besøk heller…. jeg har ikke tall på hvor mange ganger han har grått for han er så ensom, som igjen har ført til at jeg har grått for jeg har vært knust på hans vegne….
  Men nå har hverdagen fått et lyspunkt… Han har fått seg en støttekintakt, en venn som han selv sier. En ung gutt i tidlig 20 årene som kommer og tar han med på kino, bowling, spiller fotball osv… eller noen ganger blir de hjemme og spiller FIFA slik som andre venner gjør sammen…. jeg hører latter fra gutterommet🤗😊 det er som musikk i mine ører😄
  Så det å bli støttekontakt er en super ting du gjør, det vil bety så mye for en heldig sjel❤
  Stå på og jobb for det du tror på og brenner for, dette klarer du!
  Vi trenger flere som deg😉

  Stor klem Silje

  1. kristinaandersen

   Utrolig trist lesning om sønnen din, Silje 🙁 Det er så trist at barn ikke kan godta mangfold og alle som de er.. Men så fantastisk at han har fått seg en støttekontakt-venn som kan ta han med på hyggelige ting <3 Varmer hjertet mitt å lese.. Sender dere begge verdens største klem!! <3

 29. Du er så utrolig flink til å uttrykke deg, sette ord på disse tingene som jeg selv ofte tenker over. Mye av det som motiverer meg til å ta utdanning (sykepleie) jeg tar er at om jeg kan gjøre livet litt enklere for noen, kan ikke forandre hele verden. Men gjøre det beste for de menneskene som sliter som jeg møter, slik de kan oppleve noe glede i hverdagen. Gir meg så mye ❤️

  Jeg tror du kommer til å bli en helt fantastisk støtte kontakt, broren min hadde det som barn og hjalp han enormt mye! Så du velger gjøre en enormt god og viktig ting 💖

  1. kristinaandersen

   Heia deg som skal bli sykepleier, Caroline! Den fineste jobben i verden <3 Stor klem!

 30. Dette fikk meg til å tenke ❤ så god du er, Kristina!

  1. kristinaandersen

   <3

 31. Dette var nydelig rørende og desverre virkeligheten! Skulle vært flere som deg som tenkte sånn!

  1. kristinaandersen

   <3<3

 32. Fantastisk skrevet!❤️

  1. kristinaandersen

   <33

 33. FOR et nydelig innlegg! <3 <3

  1. kristinaandersen

   <3

 34. Anonym 25 år

  Jeg pleier aldri å kommentere på bloggen. Men må bare si at du er vakker både utenpå og inni! Ser virkelig opp til deg

  1. kristinaandersen

   Snille deg <3 Tusen takk!

 35. Utrolig fint skrevet og vekker virkelig noen tanker. Dette er så uhyre viktig. Jeg tror mange av oss må bli flinkere til å tenke over dette regelmessig ❤

  1. kristinaandersen

   <3

 36. For et vakkert innlegg!

  1. kristinaandersen

   <3

 37. Kjempe fint innlegg. <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *