DEN STORE KRISTIANSAND-GUIDEN

Velkommen til byen min – verdens fineste Kristiansand! Det har lenge blitt etterspurt en oppdatert versjon av Kristiansand-guiden min, så her kommer det 😀 Skal du hit i sommer, og lurer på hvor du bør spise, hva som må sees og hva du kan finne på her? Da håper jeg dette innlegget vil falle i smak 💛

MAT OG VIN

BIFF: Om du har lyst på en en god biff, har jeg to steder jeg vil anbefale deg å ta turen til. Den første er Slakter Sørensen, en restaurant som ligger midt i sentrum, nærmere sagt Markensgate 8b. Her serverer de en supergod biff, tilbehøret er også helt fantastisk og om været er fint, så er uteserveringen en superfin plass å sitte mens man spiser. Om du skulle ønske noe annet, er det selvfølgelig også andre valgmuligheter på menyen her. En annen fin restaurant som serverer saftig biff i Kristiansand, er Big Horn Steak House – som også ligger veldig sentralt til i Vestre Strandgate 12.

INDISK: Vil du ha indisk middag mens du er i Kristiansand, er det virkelig ingen tvil om hvor du må dra. Mother India – som ligger sentralt til i sentrum på adressen Markensgate 6. Det er en sann opplevelse å være i denne restauranten, så fort du setter foten inn døra – føler du faktisk at du er i India. Lokalet er helt utrolig fint og spesielt, maten er supergod og familien som driver stedet er utrolig søte. Her får du ordentlig gode råvarer, spennende krydderblandinger og fantastisk god indisk mat.

SUSHI: Det har blitt en haug av steder i Kristiansand du kan få sushi, men dersom du vil nye måltidet på et superfresht og coolt sted – er det til Food Asylum du må ta turen. Her finner du byens beste sushi! Food Asylum holder til i Markendsgate 9, nedre del av sentrum. Er du en skikkelig sushielsker, vil jeg garantere deg at dette stedet vil falle i smak. Men om du ikke ønsker å spise på restaurant og heller vil ha takeaway med deg i parken – så leverer HT Sushi i Kirkegata 8 og Sabi Sushi i Dronningensgate 24 også veldig bra mat.

ALT MULIG: Er du i tvil om du har lyst på biff, pizza, salat, pasta, skalldyr eller kanskje en juicy dessert? Da er det Herlig Land (Markensgate 10), Bønder i Byen (Rådhusgata 16) og Bellini (Markensgate 8) du bør legge turen til. Sistnevnte finner du byen beste pizza på, mmm! På disse stedene finner du menyer som tilbyr deg hva enn du måtte ønske! Og du? Hvis du vil unne deg en dessert som er himmelsk god, bestill Oh My God på Herlig Land. Navnet sier sitt, hehe! Alle disse tre restaurantene er supre steder å legge turen til for både lunsj, snacks, dessert, middag og vin.

TAPAS: Ønsker du å dele en god flaske vin og spise et flott måltid tapas? Da må du besøke Le Monde Tapas, som ligger midt i Kristiansand Sentrum, rettere sagt Markensgate 15. Menyen bugner over av deilige småretter!

SMOOTHIE BOWLS: Will I Juice som ligger i Gyldenløves gate 11 har en superfresh meny med digge smoothiebowls, ferskpresset juicer og masse digg. Anbefales! Ellers er Spiren en vegansk perle du finner i Dronningens gate 52. Superfresht sted som er 100% vegansk og har masse digg på menyen.

SKALLDYR: Ingenting er som et godt måltid med skalldyr når du først er i sommerbyen! Det må liksom gjøres. Skal du spise dette, ta turen til Sjøhuset (Østre Strandgate 12a) – som ligger helt nede ved havet i Kristiansand. Noen få minutter å spasere fra sentrum, ikke langt i det hele tatt! Her finner du alt av skalldyr og annen mat, og det er alltid like godt det som blir servert! Sjøhuset har uten tvil den fineste uteserveringen i byen på sommeren, fine båter og blått hav så langt øyet kan se. Ellers er Fiskebrygga også en super plass å dra dersom du vil ha skalldyr. Her er det en haug av restauranter du kan velge mellom nede ved sjøen, og selv syns jeg alle er like bra. Ingenting på fine Fiskebrygga kan slå feil.

HOTELL, ATTRAKSJONER
SHOPPING OG TUROMRÅDER

HOTELL: Når det kommer til hotell i Kristiansand, er mulighetene ganske mange 🙂 Selv har jeg to favoritter! Clarion Ernst Hotell, som ligger sentralt til midt i sentrum, et steinkast unna byliv, shopping og restauranter. Frokostbuffeten her er magisk god, rommene på hotellet er fine og hotellet er virkelig til å anbefale! Ellers så er Scandic Kristiansand Bystranda også utrolig flott! Her bor du midt på den populære bystranda, med badeland som ligger vegg i vegg. Fem minutters gangavstand til sentrum. Dette hotellet er ganske nytt, superfresht, har utsøkt frokostmeny og er absolutt et fint sted å bo på.

SHOPPING: Skal du shoppe i Kristiansand-sentrum, er Markensgaten den store shoppinggaten vi har her. Her finner du to kjøpesentere også, Sandens Kjøpesenter og Slottet Kjøpesenter. I Markensgate vil du finne alt du ønsker deg av butikker, alt fra klær, til mat, til interiør og til design. Ta gjerne turen innom sidegaten her også som heter Skippergata, her finner du nydelige interiørbutikker og noen skikkelige perler av butikker. Dersom du vil på et stort shoppingssenter, så kan du også ta turen til Sørlandssenteret, som ligger cirka 15 minutter kjøreavstand fra sentrum.

DYREPARKEN: Vil du ha litt moro og spenning, og kanskje er her med barn også? Da bør dere ta turen til Kristiansand Dyrepark. Like gøy for både store og små! Her finner du fine og eksotiske dyr, gårdsliv, Hakkebakkeskogen, morsomme karuseller, selveste Kaptein Sabeltann og et superflott badeland. Og du? Hvis du vil bruke en av kveldene her til noe litt annerledes, bestill billetter og dra på Kaptein Sabeltann sitt show i dyreparken. Like gøy hver eneste gang!

TUROMRÅDER: Vil du starte dagen med en joggetur i fin natur, eller pakke med deg deilig mat til picnik med noen du er glad i? Da må du besøke Odderøya eller Baneheia. Begge stedene ligger cirka 10 minutters gåavstand fra Kristiansand sentrum. På Odderøya er det helt spektakulert fint, med svabærg, sjø, fyrtårn og en utrolig flott natur. Her selges det også vaffler og iskrem i en kiosk som ligger midt i turløypa, superkoselig! Dette er også et hyggelig sted å både bade og sole seg på. Baneheia er også utrolig fint, med herlige stamper hvor du kan bade, fine fjell som er perfekt å sole seg på eller ta deg en joggetur i lysløypene. Et perfekt turområde for både voksne og barn.

KINO: Dersom du har lyst å ha en skikkelig kosekveld på kino, har byen selvfølgelig også det. Kristiansand Kino ligger i Vestre Strandgate 9, rett ved sentrum. Her finner du et stort utvalg filmer, stor godterikiosk og farlig god popcorn 😉

TEATER OG KONSERT: Kilden Teater og Konserthus er et helt fantastisk flott bygg, som du absolutt burde se hvis du er i byen. Det ligger rett utenfor sentrum, nede ved Odderøya. Her kan du dra på konsert, opera og teater hvis du ønsker det.

UTELIV: Angående uteliv så kommer det litt ann på alderen din og hva du ønsker. Selv pleier jeg alltid å dra på to steder som heter Kick eller M Beach Club. Mine to favorittsteder i byen tror jeg 🙂 M Beach er utendørs og en superfresh beachclub som åpnet for ikke lenge siden, som ligger helt nede ved havet. Ellers er det ikke manko på utesteder i Kristiansand, de aller fleste ligger i sentrum – så det er null problem å dra fra sted til sted for å finne din favorittplass.

FISKEBRYGGA: Er det en ting som må sees når du er i Kristiansand, så er det uten tvil Fiskebrygga! Her kan du sitte på bryggekanten og nyte en deilig softis, spise reker fra fiskeutsalgen eller kose deg med middag/lunch på de mange restaurantene du finner her. Fiskebrygga er SÅ utrolig fint! Litt utpå sommeren så er det også konserter der både på tirsdager og torsdager, så dersom dette skulle passe inn – burde du absolutt ta turen. Da er det full brygge med masse båter, maks god stemning, glade mennesker og sang hele kvelden!

VELKOMMEN SKAL DU VÆRE TIL SOMMERBYEN!

Lurer du på noe mer, så er du hjertelig velkommen til å spørre 💛

43 kommentarer

 1. For en flott oversiktelig guide -mye som frister, Ernst er fantastisk!!! <3

  1. kristinaandersen

   Så gøy den falt i smak, Lin <3 Håper mandagen din har vært fiin 😀

 2. Ingvild

  Ååååååå! Fikk kjempe lyst til å dra til Kristiansand nå. Fine tips !! Takk

  1. kristinaandersen

   Kom kom, hihi! Kristiansand er sommerby nr 1 😀

 3. Caroline

  Jeg må bare tipse deg om Indian Ocean på Lund. Rett på rundingen. Der er det så sykt god indisk mat!! Ikke dyrt heller. Ikke sånn fancy sted, men maten og servicen er helt fantastisk! Den burde du absolutt teste ut:-)

  1. kristinaandersen

   Spist takeaway der ett par ganger. Supergod mat! 😀

 4. Åååå så herlig. Nå fikk jeg skikkelig lyst på en roadtrip til Kristiansand. Må få med meg noen venninner og så kose oss på sørlandet !
  Så fint innlegg.
  Klem fra meg til deg, hilsen Anja

  1. kristinaandersen

   Do it, Anja! Kristiansand er den perfekte destinasjon for jentetur 😀 Så velkommen skal du være 😀 Stor klem <3

 5. Hei, vet du hvordan Kristiansand Hotel Apartments er? Byen er jo fullbooket i hele sommer 😲

  1. kristinaandersen

   Det vet jeg ikke, Marie :/ Aldri hørt om heller.. Er alle hoteller fulle allerede? Hjelpes :O

 6. Å for en fin og oversiktelig guide! Så gjennomført 🙂 Mange gode ferie tips å ta med seg, fin reklame for fine Kr.Sand.

  1. kristinaandersen

   Takk! Så kjekt den falt i smak 😀

 7. Marianne

  Kristiansand er fantastisk !! ☺️

  1. kristinaandersen

   <3 så enig!

 8. Gleder meg til å bli bedre kjent med Kristiansand! Bor i Arendal, men har ikke vært nok i Kristiansand merker jeg. Flytter dit til høsten med to venninner for å studere, gleder meg helt vanvittig mye💛

  1. kristinaandersen

   Så herlig Inger Jeanette! Håper og tror dere vil trives her, studentmiljøet virker helt topp 😀 Klem!

   1. Det kan jeg skrive under på! Jeg studerte i Kristiansand for 9(!!!! Å herregud jeg er gammal) år siden, og det er et av de beste årene i mitt liv! Kommer alltid til å ha Kristiansand i mitt ❤️

   2. kristinaandersen

    Haha, tiden flyyyr! Så herlig å høre May 😀

 9. Tusen takk for super guide, alltid fint med tips fra de som kjenner stedet best!

  1. kristinaandersen

   Ikke sant 😀 Herlig du likte det, Marit <3

 10. Christina

  Hvor er bildet med kjolen tol eirin kristiansen tatt?

  Husker du en gang skrev om en plass litt utenfor kristiansand hvor du satt på en terrasse med utsikt mot et vann. Så ut til at det lå litt landlig til eller i nærheten av natur i alle fall. Kan du huske hva denne plassen heter og hvor den ligger?

  1. kristinaandersen

   Kan det ha vært Ravnedalen? 🙂

 11. Christina

  Jeg studerte i kristiansand fra 2013-2014! Også et av mine beste år i livet! Ble helt forelsket i byen! Bodde på Lund, og jeg savner kveldsturer i vårluften rundt om i de koselige gatene der, over broen pg ned i sentrum. Langs stranda og bort til fiskebrygga! Turene o jegersberg og Baneheia og rundt odderøya! Nei, for en plass! Heldigvis har jeg fortsatt leiligheten min der, så på sikt, når den er nedbetalt har jeg «hytte» i kristiansand! Kommer alltid til å ønske å ville ha en tilknytning dit! Reiser forøvrig ned hver sommer for å sjekke stand i leilighet + bare være turist i den fine byen! Savner å sitte på uterestauranten til hos naboen og spise deilige blåskjell med pommes frites og nyte et deilig glass knusktørr og iskald hvitvin i sommersolen! 💕💕 og Sørlandssenteret!! Når jeg flyttet der uten å kjenne noen, var det å bare komme seg ut blandet folk godt. inne gå der ute og drømme meg bort i de fine butikkene i en liten evighet 💕💕 kristiansand i mitt ❤️ Hadde det ikke vært for avstanden til familie (haugesund) eller samboer som ikke ville flytte til kristiansand, hadde jeg LETT bosatt meg der etter endt studietid nå i juni 🙂

  1. kristinaandersen

   Så herlig kommentar Christina 😀 Utrolig mange fine små gater på Lund, er såå koselig der! Og for en fantastisk plan med ei hytte i Kristiansand, så heldig du er og så flink!! Heia deg <3

 12. Charlotte I

  Herlig med en skikkelig guide før sommeren 🙂 Vi skal nedover sammen med et vennepar, for besøk i Dyreparken osv med barn, og da passer deg jo fint å oppleve litt av byen og området rundt også 🙂

  1. kristinaandersen

   Absolutt Charlotte! God tur nedover hit 😀

 13. Hvor er den hvite toppen din fra? : ) på det nederste bilde.

  1. kristinaandersen

   Den er fra nelly, men dessverre utsolgt :/

 14. åh verdens beste by <3 gleder meg så til å endelig komme hjem igjen!!

  1. kristinaandersen

   <3 <3

 15. Så fint innlegg! Nå fikk jeg skikkelig lyst til å besøke Kristiansand igjen <3

  Klem

  1. kristinaandersen

   Herlig å høre, Sarah <3

 16. Er så glad dette er hjembyen min, spesielt nå på sommeren! Er virkelig noe spesielt med Kristiansand på denne tiden av året.
  Vil også anbefale Vaktbua på Odderøya! Er skikkelig koselig å ta en utepils der. God klem fra meg <3

  1. kristinaandersen

   Oi, så herlig! Dit må jeg ta turen en gang 😀

 17. Karoline

  Må også anbefale tilstede mat og mer, bærekraftig og super god mat pluss at det er byens beste takterasse 👌🏻☀️☀️

  1. kristinaandersen

   Superdigg mat der også! 😀

 18. Marianne

  Har du vært på Randesund Lysstøperi? Ikke la navnet lure deg, det er suuuperfint der, og maten er dødsdigg(pizzaen altså…wow). De selger planter og blomster og har selvplukk av grønnsaker, de har tre etasjer med masse fint interiør, og de har kaniner og høner og geiter og hester og av og til kattunger å klappe. Vedfyrt steinovn lager brød, boller og pizza til å dåne av.

  Ellers: må få trekke frem Sørlandets Kunstmuseum og ikke minst shopping i Skippergata! Beste gata ever!

  Bystranda, Snadderkiosken, piknik v/Nupenfontenen…og bading på Bragdøya. Sukk! Kristiansand i mitt hjerte <3

  1. kristinaandersen

   Der har jeg vært 😀 Superkoselig sted!

 19. Flytter til Kristiansand den 16 juli, og er ikke sånn super kjent i byen men vet hvor markens og Lund osv er. Men hadde du hatt lyst til å vise meg litt gode fine tur områder rundt odderøya og Baneheia som du snakker om? Og gjerne litt mer av Kristiansand ❤️ Hadde satt veldig stor pris på det hvis du hadde hatt tid til det. Instagram min er «sandrahaugen»
  Du er fantastisk kristina! Loveeee youre blog

  1. kristinaandersen

   Heii Sandra! Bare bruk søkefeltet mitt her på bloggen, og skriv inn Odderøya + Baneheia. Da får du opp masse innlegg 😀 Klem!

 20. Tusen takk for veldig fin oversikt over ting å se og gjøre i Kristiansand! Det kom veldig godt med da jeg tok med kjæresten med for å oppleve mitt Sørlands-paradis🤩 har vært fast leser i flere år og elsker bloggen din!❤️

 21. Hei! For en fiin guide <3 Har vært i Kristiansand et par ganger før, og eelsker den byen. Må alltid ha meg en pæredaquiri på herlig land, så den anbefaler jeg deg å teste ut om du ikke har gjort det allerede :* Reiser tilbake i morgen, og lurer på å campe i noen netter før vi får det litt mer luksus på hotell i helgen, hehe. Har du erfaring med noen campingplasser på Sørlandet? Vi vurderer Sjøsanden (vet at det er i Mandal), men har også sett at det finnes flere plasser nærmere Kristiansand sentrum. Er Sjøsanden en plass du har hørt noe om? 🙂 Klem!

 22. Desirée

  Hei, fineste!
  Håper du svarer på kommentaren til innlegget selv om det er et par måneder gammelt. Vi skal nemlig til Sørlandet i et par dager, og inn til Kristiansand by en dag. Så jeg lurer på om du har noen parkering du vil anbefale? Gjerne en som er enkel å finne, lett å parkere på og som gjerne ikke er så altfor dyr!
  Stor klem <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *