DET ER SØNNEN DIN SOM HAR EN SKREMMENDE OPPFØRSEL, IKKE POLITIET

Hvordan ville du som foreldre reagert hvis du fikk en telefon fra politiet om at barnet ditt var tatt for dyreplageri? Barnet slapp med tilsnakk, men politiet ønsker sterkt at dette ikke skal skje igjen. Barnet har ikke bare plaget en svane så den ble kraftig skadet, men også kjørt som et svin på sjøen – til fare for andre båter og mennesker. Hvordan ville du reagert?

Jeg håper og tror de fleste foreldre ville takket politiet for tilbakemeldingen, og tatt seg en real alvorsprat med barnet sitt. Tatt båten opp fra land for en periode og fortalt at konsekvensen er en sommer uten mulighet til å kjøre – i tillegg til å få barnet til å forstå at dyreplageri og uforsiktighet på sjøen ikke er greit. Men dessverre er det ikke alle som reagerer slik.

I går kveld dukket denne saken dukket opp på nett, og dette handler altså om hendelsen jeg fortalte dere om tidligere i sommer. Tre gutter som grovt hadde plaget en svane, og jeg som prøvde å stoppe guttene. Jeg ropte og ropte, men guttene fortsatte til svanen var helt hjelpesløs – før jeg endelig fikk tak i politiet og de fikk hooket inn guttene. Det er den verste «forestillingen» jeg har vært vitne til med et uskyldig dyr som overhodet ikke hadde en eneste mulighet til å hjelpe seg selv.

Saken som har kommet på nett nå, handler kort fortalt om at foreldrene til den ene gutten hevder politimannen har snakket for hardt til barna deres, bannet gjentatte ganger og sagt han skal ta de med i politibilen. Jeg var det når dette skjedde, og ja – politimannen var relativt irritert over guttene sin oppførsel. Likevel mener jeg personlig at han ikke gikk over streken, han ga to gutter i 15-års alderen tilsnakk – noe det åpenbart var behov for. Jeg hørte ingenting om at båten skulle bli skutt i, og kjenner meg heller ikke igjen i omtalen om politiet sin jobb. Men, så er det heller ikke det som er poenget mitt her. Jeg dro hjem, og var klar over at foreldrene til barna skulle få en telefon – slik at de forhåpentligvis skulle forklare barna at en slik oppførsel ikke er grei. Verken mot dyr eller andre.

Hendelsen har nå utviklet seg til at foreldrene til den ene gutten, i følge saken på nett, faktisk har klaget inn politiet som ga barnet sitt tilsnakk. Man skulle nesten håpe det var en spøk. Hvis mine foreldre hadde fått en telefon om at jeg hadde misshandlet et dyr grovt og kjørt som en idiot på sjøen – da hadde det garantert resultert i en heftig alvorsprat, og en sommer eller to uten båt. Hvor i det hele tatt kommer tanken om å si at politiet har «snakket for hardt» til barnet inn i hodet når man får en slik beskjed? Jeg kan godt forstå politimannen så rødt, men han var overhodet ikke skremmende eller slem. Det var det guttene som var, nektet for hva de hadde gjort og oppførte seg på en ekstrem kvalm måte. Jeg finner ikke en gang ord for hva som nå har skjedd, og ble helt dårlig når jeg leste gårsdagens sak. Politimannen skal beklage seg? Det er helt sykt. Jeg skal gå så langt som å si at det er ikke rart disse barna har blitt noen ustyrlige rakkefanter, med foreldre som syr puter under armene på gutten sin  – istedet for å åpne øynene for hva barnet sitt egentlig driver med når de ikke ser.

Jeg blir kvalm over at det finnes foreldre som kjøper barnas røverhistorier i en såpass alvorlig sak og går så langt som å klage inn en politimann som overhodet ikke har gjort noe galt – i stedet for å fortelle barnet sitt at oppførselen hans overhodet ikke er greit. Beklager å si det, dere foreldre som åpenbart burde følge bedre med i timen: det er sønnen din som er en skremmende idiot og virkelig burde beklage seg, ikke politiet som gjorde jobben sin.

Hvis foreldrene til disse guttene mener tilsnakken guttene fikk undergraver tilitten til politiet, så er det på tide å gå i seg selv og revurdere måten man oppdrar barnet sitt på. For er det egentlig så rart at ungene tror de kan oppføre seg som de vil og utgjøre den skaden de selv føler er riktig, når det ikke blir konsekvenser hjemme? Nei. I stedet for å lære at slike ting ikke er greit – så sender man heller en klage på politiet og hevder guttene har fått for kraftig tilsnakk. Enkelt og greit.

Løgn, dyreplageri og råkjøring er ikke ok, selv om det dessverre gjelder ditt eget barn som du er så glad i. Kjære foreldre: åpne opp øynene deres, se litt lengre enn skylappene du har rundt øynene og lær barnet ditt hva som er forskjellen på rett og galt her i livet. Så skal du se det forhåpentligvis går litt bedre neste sommer.

140 kommentarer

 1. Så bra at du var vitne og at denne siden av saken blir kjent, til støtte for politiet og pinlig for foreldrene.

  1. Småbathavnsjef

   Hmmm at guttene forklarte en annen versjon .må klagern ta ihenhold til …….fordi han ene politimannen agerte på din versjon betyr kun at han gjorde det han ikke må gjøre bli foruintatt ..klagern avslører seg selv skriftlig ……tydeligvis er båtens hastighet han er forbannet over….. gjør at den forferdelige dyremishandlingen som skjedde plutselig ble diffus. Og det er ren misshandlig av dyr som er viktig for å få politiet til å reagere …..klager vet dette og dumma seg ut ved å avsløre andre grunner

 2. Sønnen min e 5mnd og akkurat no så ligg han å søv i senga si, helt fredfull. Det e vanskelig å se for sæ at han nånn gang kunna oppført sæ sånn, men om han hadd gjort det så hadd æ blitt rå forbanna og han skulla fått såpass til tilsnakk at han ikke hadd turt å gjort nå liknende igjen. Synes det e skremmende med foreldre som oppføre sæ som om ungan dæmmers aldri gjør nå gæli og med sånne foreldre så kan man jo egentlig forstå at ungan har blitt som dæm e…. oppegående og fornuftige menneska lære ungan sine fra tidlig alder at man ska vær snill mot dyr og om dæm ikke hadd hørt etter så e det bare rett og rimelig med konsekvensa. Bli for dumt å legg det over på politimannen

 3. Det er utrolig at ikke foreldre tar dette alvorlig . Før i tiden var det lœrsom i hjemmet at man skulle vise respekt for alle individer .
  Selv fikk ejg forhindret at 2 frekke jentunger på 5-6 år ble stoppet i å piske en svanemor med unger i Moss . Jeg tok den ene jenta i armen og prøvde å snakke alvorlig til henne da moren kom flyende og truet med å anmelde meg , noe hun likevel ikke gjorde . Foreldre bør vœrte klar over at mishandling av dyr tyder på en svikt i menneskelige relasjoner som senere kommer til syne . Hva feiler det folk for tiden når man går til angrep på dyr .

  1. May-Harriet Seppola: så bra at du sa ifra! Hadde noen kommet over min datter i en lignende situasjon så håper jeg VIRKELIG de hadde både tatt henne i armen OG snakket til henne. Sånt er virkelig ikke greit.
   Men at barns uvettige oppførsel tyder på svikt i menneskelige relasjoner er jeg ikke helt enig i. Jeg vet om opptil flere som har gjort dumme ting mot dyr som barn, men som har vokst opp til å bli omsorgsfulle, flotte mennesker som tar seg av både mennesker og dyr.
   Det er når _voksne_ gjør sånt at det er fare på ferde. Barn kan definitivt vokse det av seg.

  2. Småbathavnsjef

   Syntes at vi skal slutte å forhåndsdømme de foreldrene jeg ..når de klager inn dette tyder det på at de tar dette blod alvorlig…. og har en versjon basert på 3 individer tydeligvis helt forskjellig han ene hadde …lett for klage instansen å finne ut Vilken versjon som faktisk stemmer …….. og fortelle den ene politimannen at han skal vurdere 2 sider av en sak før han lager seg opp en mening

 4. Er det noen som vet om at guttene ikke fikk så hatten passer? At foreldrene virkelig tok ansvar og gav passende konsekvenser til ugjærningene? Kan det hende at politiet overkjørte guttene på en måte som blogger her ikke oppfattet?

  Jeg har heldigvis blitt vel oppdratt og har lært at om noe høres for fantastisk til å være sant, så er ikke det den hele og fulle sannhet. Er veldig spent på om det kan komme uttalelser fra de foresatte til disse barna/ungdommene som kan gi ett mer nyansert bilde på hva som har skjedd og hvordan ting har blitt oppfattet.

  Dersom blogger har 100% rett i sine påstander så er det jo frykelig skremmende!!

  Dog finnes det alltid flere sider av en sak… Har blogger tatt kontakt med foresatte om denne situasjonen og tatt tak i problemet, eller er dette bare nok et eksempel på en blogger som langer ut i et fora som fra før av har mer enn nok av negativitet?

  Må til slutt si at om bloggers oppfatning av situasjon er korrekt og at vedkommende vet at foresatte forsvarer sine barn i stedet for å gi konsekvenser, så er jeg helt enig med det som er skrevet.

  1. Småbathavnsjef

   Fornuftig sagt og riktig objektiv. ….. at de fleste her er provosert av dyremishandling er helt klart forhånddømminga…….. blir deretter viktig å få klarhet i hvorfor båtens hastighet er tydelig noe klager er tydelig på mens dyremishandling å ble mer difus jo mer han skrev ……

  2. Småbathavnsjef

   Sånn jeg forsto det var guttene antall 3 på en annen versjon en det de ble irettesatt for ………. tyder på at de ikke liker er enig i det de blir anklagefor t

 5. Ida Marie

  Kjempe bra at du tar dette opp! Håper foreldrene leser dette innlegget! Er selv mamma til to gutter å hadde de hvert Dumme nok til å gjøre slike handlinger så håper jeg virkelig en skyndig person tar tak i ungen å gir han skikkelig tilsnakk! Jeg hadde nok sendt ungen på frivillig arbeid i en dyrevern organisasjon også! Ærlig talt, sånn oppførsel som de hadde er skamfullt å forferdelig, de burde tatt seg en svømmetur spør du meg. Nå er jeg kanskje «hard» men en 15 åring er ikke en 2 åring de kan faktisk tenke.
  Vel om du politimann ser dette å leser kommentarene, heia deg! Fortsett å snakk til folk som ikke vet å oppføre seg! 🙂

 6. Svein kjerte

  Jeg har opplevd masse som dette på Gressholmen en fredet og verneverdig øy hvor det var kaniner helt tilbake til Kong Oskars tid. Ser federe som lærte sin barn hvordan dem skulle fange kaniner med snarer. Så også at barn helt ned til 5 års alderen står og kaster stein etter svaner og og andefamilier mens mor sto å så på etter disse episodene jeg så så dannet jeg en forening Øykaninenes venner må også nevne at jeg kom over gutter som sto å kastet dartpiler på kaniner di hadde fanget og hengt dem i et tre og dem skøyt med softgun på ender gås svaner til og med på andunger og måkeunger og kaniner og di tetta igjen omgangene slik at foreldrene ikke kim ned til ungene sine.

 7. Elisabeth

  Bra sagt. Jeg mener det er samme regler for barn og hunder…det er alltid eierens feil og ansvar.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *