AVLES OPP I FANGENSKAP OG SELGES SOM JAKTBYTTER

bildene i dette innlegget er hentet fra bloodlions.org

Husker dere at jeg for noen uker siden fortalte om at jeg hadde tenkt å reise ned til Afrika, for å jobbe frivillig med løver? Det kommer ikke til å skje. Jeg er så glad for å ha blogglesere som har stålkontroll på dyrevern, og kan opplyse meg om saker jeg ikke en gang ante at skjer her i verden. For hvem skulle tro at man reiser ned til Afrika i den beste tro om at man skal hjelpe disse nydelige dyrene, mens sannheten egentlig er at man bidrar til at løver avles opp i fangenskap, før de selges som jaktbytter?

Hver eneste dag i Sør-Afrika, blir minst tre tamme løver jaktet på og slaktet i canned hunting.

Etter at jeg fikk høre om denne grufulle indistrien som skulle foregå i Sør-Afrika, bestemte jeg meg for å undersøke alt jeg kunne. Jeg kunne nesten ikke tro at dette var sant, men der tok jeg feil og fikk nok en gang slengt i fleisen hvor mange syke mennesker som finnes her i verden. Jeg er venner med flere folk på facebook som har vært nede i Afrika for å jobbe med løver, og jeg lurer på om de egentlig vet hvor løvebabyene blir sendt når de er store nok? Da blir de nemlig solgt som jaktbytte. For å si det rett ut, så passer de frivillige på løvene frem til de er «store» nok og gir penger direkte til en industri personen garantert ikke hadde et ønske om å støtte. I Sør-Afrika er det over 200 gårder som driver oppdrett av løver, mange av gårdene tar imot nettopp turister og frivillige, mens andre gårder opererer mer i det skjulte. Turister og frivillige lokkes av muligheten for å kunne kose med søte løveunger, få følelsen av å hjelpe og bidra – men sannheten er en totalt annen. Disse løveungene skal ikke bare selges for å bli drept, de har også blitt skilt fra moren alt for tidlig – nettopp for å dra inn penger via frivillige.

Gårdene kan tjene over 800 000 kr i måneden på å ha frivillige der. Det er altså ikke gratis å jobbe som frivillig, noe gården tjener mye penger på – da slipper de å ha lønnede ansatte. Det blir det god butikk av, og de frivillige får selvfølgelig ikke vite sannheten. Når babyløvene har blitt rett over to år gamle, selges de fra gårdene. Om du lurer på hvor det har blitt av løven du passet så godt på mens du jobbet på gården, vil du garantert ikke få et ærlig svar. Den står nå på «vent» bak skyhøye strømgjerder til den er stor nok til å bli jaktet på, i trange områder med flere løver – sannsynligvis sulten på mat og grovt mishandlet.

To nydelige løvebabyer, som passes på av frivillige – frem til de sendes til ny ventestasjon.

Når løvene ikke lengre er «små og nusselige» nok for turistene, settes de på vent til de er store nok til å jaktes på..

Det koster fra 200 000 kroner og oppover for å skyte en løve. Dette kalles «canned hunting», og for å si det på norsk – jakt i en boks. Løvene er med andre ord totalt sjanseløse. Etter ganske mye research fra min side, har jeg funnet ut at det også kan kjøpes pakker hvor man kan drepe flere dyr – til en redusert pakkepris. For cirka 1,3 millioner kroner kan du få skyte både løver, elefanter, neshorn, bøfler og leoparder. Denne pakken kalles «the big five». Hvis du vil oppgradere enda litt til, kan du også få en ekstra fin pris på f.eks flodhest og krokkodille. HER kan du lese en typisk «trophy» prisliste, hvor du ser at i denne parken koster det rundt 250 000 for å skyte en løve eller 85 000 for å skyte en flodhest. Trophyhunting er rett og slett en hobby for de som ikke eier respekt, og som dessverre føler spenning ved å ta livet av et mektig dyr. Hva som brukes til å jakte med er individuelt, men en av de mest bruke metodene er pil og bue. Her er konsekvensen en langvarig og ekstremt smertefull død for dyret…

En solid liste over de verste og beste stedene å jobbe frivillig i Sør-Afrika, finner du HER.

Selv hadde jeg tenkt å reise til Afrika med et av Norges største firmaer for frivillighetsreiser, men det kommer ikke til å skje. Jeg vil be alle mine lesere om å ikke reise for å jobbe med løver. Nå vet du hva pengene dine går til, og at det siste du gjør er å nettopp hjelpe disse løvene. I Blood Lions sin dokumentarfilm ser vi faktisk norske jenter på en av de absolutt verste farmene, som ganske tydelig ikke vet hva de egentlig bidrar til…. Men hvis du fortsatt absolutt vil reise, så undersøk og vær 100% sikker på at det faktisk er et godt prosjekt du støtter. Dette er dessverre ekstremt vanskelig, da alle gårdene utgir seg for å nettopp være gode. Ikke bli lurt! En veldig viktig og enkel regel man bør ha i bakhodet, er at prosjekter hvor dyrenes beste faktisk er i fokus, sannsynligvis ikke vil tilby deg å mate løveungene med flaske eller gå på tur i det «fri» med løvene. Nærkontakt med disse dyrene selger ekstremt godt, og idylliske bilder av noen som mater en løvebaby med flaske eller går på såkalte «lion walks», selger dessverre mer enn hva de viktige oppgavene på de gode gårdene gjør….

BLOOD LIONS

Til slutt vil jeg dele traileren til Blood Lions, en ekstremt viktig dokumentar som handler om nettopp det jeg har skrevet om her. Jeg vil anbefale absolutt alle å se den, uansett om du hadde ønske om å jobbe som frivillig eller ei. Det å åpne øynene og skaffe seg kunnskap om hva som faktisk skjer rundt i verden har vi alle godt av. Og du? Spre gjerne dette innlegget, del traileren under på facebook, vis den til vennene dine eller hva enn du måtte ønske. Dette er en grufull industri som så alt for mange uvitende støtter opp – og det må det bli slutt på. NEI til å jobbe frivillig med løver eller ta bilder med løvebabyer – du vet høyst sannsynlig ikke hva pengene dine går til og hva du faktisk støtter opp med reisen din.

96 kommentarer på “AVLES OPP I FANGENSKAP OG SELGES SOM JAKTBYTTER

 1. Karoline skriver:

  Syntes dette er helt grufullt og godt at du gjør researchen din. Når sant skal sies, gjelder ikke dette alle breading gårdene. Sjekk Antelope Park feks. 🙂

 2. Veronika skriver:

  Jeg blir så eitrande sint! At det går an at folk driver slik.. huff!! Sint og lei meg. Fine store dyrene.. som ikke har gjort noen noe galt i sitt liv.
  Kjempebra at du bruker din stemme til å nå ut til folk om dette og at du har undersøkt dette så nøye. Applaus til deg kristina 🙂
  Har delt innlegget ditt på Facebook og håper maaange gjør det samme!

 3. Kristina Andersen skriver:

  Karoline: Antelope Park står under «BAD» på listen over gode / dårlige breading gårder. Så det skal du være forsiktig med å si, Karoline :/ Les deg skikkelig opp først, det er nettopp dette som er så skummelt – det er fort å bli lurt.

 4. Karoline skriver:

  Grusomt!!! Var selv på antelope park i Zimbabwe, dro ned med tanke om at vi skulle gjøre en god jobb, for utrydningstruede dyr. Men da vi kom ned, fikk vi fort en dårlig følelse. Var heldigvis å jobbet mest på barnehjem/sykehus der, men hadde noe oppsatt tid med løvene og elefantene. Noen av elefantene hikk med tung kjetting på bena. Uff, blir dårlig av å tenke på det.. Vi valgte å avbryte oppholdet før opprinnelig tid, da opplegget stridet mot hva vi tenkte oss. Flott at du setter lys på dette 🙂

 5. Kristina Andersen skriver:

  Karoline: Off, er det sant? Jeg får helt vondt i hjertet :/ Trist at mange seer på Antelope Parken som en «god» plass når det absolutt ikke er det. Fortell om erfaringen din til alle du kan, Karoline! Slik at ikke flere gjør samme feilen.. <3

 6. Ida skriver:

  TAKK for dette! Herregud, helt fantastisk at du publiserer dette innlegget og at du har lest deg opp så mye. Den industiren er grufull og jeg skulle ønske canned hunting ble gjort på disse patetiske unnskyldningene av noen mennesker som faktisk utfører drap på disse dyrene. For hva da? At noen kan være stolt av å ha skutt noen av verdens flotteste dyr er helt beyond me. Uansett, flott innlegg!!!:):) Ha en kjempefin kveld!

 7. Kristina Andersen skriver:

  Ida: Helt sinnsykt at dette faktisk skjer, og at noen har glede av å skyte dyr som er låst inne – uten sjans til å flykte.. Hjertet mitt blør av tanken :/ Håper virkelig dette innlegget kan åpne øynene til folk 🙂 Klem til deg Ida!

 8. vsb skriver:

  Jeg blir så provosert når jeg ser sånn.. Kjempe flott at du deler dette med oss. Stakkars dyr! Fælt å se på, men en tankevekker.
  Ha en fin kveld 🙂

 9. Anonym skriver:

  Så bra du skrev dette, Kristina! Jeg ante virkelig ikke hvor ille dette var… Huff!
  Ser du brenner veldig for dyrevern, så lurte på om du har vurdert å spise mer vegetarisk?

 10. AM skriver:

  TUSEN TAKK for at du skrev dette innlegget <3 prøver å informere så mange som mulig selv, men kommer ikke i nærheten ut til så mange som du når ut til – så TUSEN TAKK KRISTINA 🙂

 11. LH skriver:

  Jeg husker ikke hvor, men jeg leste en artikkel på hvilke tegn man burde se etter for å sjekke om det faktisk er en seriøs organisasjon rettet mot å hjelpe dyrene, eller motsatt. Et av tingene man da skulle sjekke før man dro, var om det var mange kull med barn eller mange av hun-dyrene som gikk gravide. Dette er et ekstremt negativt tegn, som burde få alle antenner til å slå ut. Andre faresignaler er om «organisasjonen» tillater at man tar bilder sammen med dyrene, om de «trener» dyrene og hva slags område dyrene bor i, bor de i villmarken med chip for loggføring, eller bor de i bur osv? Supert at du skriver om dette! Er nok mange godhjerta, men naive mennesker som blir lurt av «organisasjoner» som bedriver svindel og mishandling.

 12. Kristina Andersen skriver:

  Anonym: Jeg spiser ekstremt lite kjøtt, maks 1-2 ganger i uka. Det er godt nok for meg, så å legge om til 100% vegetarisk kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg har i hvert fall ingen planer om det akkurat nå, men all creds til de som gjør det 🙂

 13. Connie skriver:

  Hei Kristina!
  Har selv vært på antelope park og jobbet der, løvene skal selvsagt ikke være i fangeskap på den måten, men antelope park er ikke lenger på BAD-listen. De drev med canned hunting nå, men er nå med i AfricanImpact(?). Her står det godt skrevet om dette 🙂
  Spør hvis du lurer på noe og korriger meg gjerne 🙂

 14. Ellen skriver:

  Så godt du deler dette så folk kan forstå . Folk må få øynene opp . De nydelige løvene fortjener å ha det godt . Du er god Kristina som taler sånn en god sak og snakker for løvene skal få det bedre . Se Linda evangelista hun nydelige supermodel hun taler elefantenes sak så de skal få det bedre. se Instagram hennes . Hun hjelper elefanter som skal få et bedre liv og ikke bli utryddet . Verden og de fine dyra trenger deg og Linda evangelista som hjelper de . Dere har et stort hjerte . ❤️❤️

 15. Connie skriver:

  https://lionalert.org/page/RPFAQ
  Legger denne fra meg her også. Jeg var på AP i 2014 og nå i sommer var en jeg møtte der igjen på besøk for å jobbe. Hun sa de var kommet lang vei skden sist. MEN vi er begge enig i at det ikke er riktig, løvene er i små bur og det er veldig mange løver osv.

 16. Lena skriver:

  Å herregud… Tusen tusen takk for dette innlegget! Jeg har faktisk planlagt en slik tur selv, men lagt det på vent for å spare litt mer penger. Det utgår nå i allefall! Aldri i verden om jeg bidrar til noe så grusomt! Jeg trodde jeg hadde funnet en såkalt «god» farm, men ser ut ifra listen din at jeg bare avslutter hele opplegget. Så grusomt! Dette skal spres, mye.
  Jeg får heller vie oppmerksomheten til menneskene, melde meg til sykehus og legekontor siden jeg har helsebakgrunn.
  Igjen, tusen takk, gode Kristina! Du sparte meg nettopp år med dårlig samvittighet <3

 17. Annika skriver:

  Jeg er nok over snittet opptatt av dyrevern, men dette ante jeg faktisk ikke!! TUSEN TUSEN TAKK for at du bruker stemmen din å opplyser om ting som dette! Du er virkelig bare så utrolig bra på alle måter!! Snille, gode du! <3

 18. Carina skriver:

  Jeg ble @&#% sint av å se de bildene med folk som gliser over å ha drept ei løve!!?? Hvem tror de at de er?? Off, forferdelig! Takk for at du videreformidler dette, Kristina!

 19. Elisabeth skriver:

  synest det er kjempe bra at du opplyser om grusomheten i verden og hvordan dyr virkelig blir behandlet. Så derfor vil eg tipse deg om en dokumentar som heter Erthlings. Den kan du finne på youtube. Se den der er det mye bredere fokus på alle dyr og hvordan mennesker utnytter dem. Alle burde se den dokumentaren.
  Takk for at du er et så fantastisk menneske, vi trenger flere som deg, både for menneskeheten og dyr.
  Alt det beste for deg kristina <3

 20. Linn skriver:

  Godt at du sprer kunnskap om dette. Generelt skjønner jeg ikke hva som er greia med å drepe så vakre dyr bare for spenningens skyld? De er jo ikke en gang noen spenning, det er jo ikke jakt, det er regelrett slakt. Om noen trenger å sprite opp livene sine med litt adrenalin er det mange alternative aktiviteter man kan ty til som ikke innebærer å ta livet av noe. F.eks. kan jeg anbefale klatring. Man kommer i form og få dekket adrenalinbehovet og man kan ta skrytebilder legge ut på sosiale medier etterpå:)

 21. doktormacmuffins skriver:

  Spiser du kjøtt en til 2 ganger i uka, bare? Syns du er ute å spiser hver dag på cafè.
  Skinke i omeletten. Leverpostei. Biff med ida wulff. Ett eller annet kjøtt med mommoen din. Kyllingsuppe… dette er siste uken på insta..
  Og de dyre veskene du kjøper… tror du ikke det er SKINN?… tror du at det er dyr som skulle bli mat uansett….? Tviler på at du godkjenner kommentaren uansett. Men håper du setter deg litt mer inn i hva du selv kjøper/bruker og trøkker i deg!

 22. Anonym skriver:

  Det at antelope park er listet opp som «bad» skjønner jeg ikke helt.. Var ikke helt fan av elefantridningen, men opplevde aldri at de hadde kjettinger rundt føttene.. De hadde ingen løvunger når jeg var der heller for de skal fokusere på de litt eldre løvene for å få de ut i det litt mer fri! Selvfølgelig blir ikke disse løvene helt ville og kan ikke bli sluppet helt fri, men på større avgrensede områder. Var heller ikke så mye interaksjon med løvene da de skulle være mest mulig selvstendig..
  Er klar over at det er mange plasser det avles opp løver for å kunne dra på troféjakt, og det er helt forferdelig!! Hvertfall siden løvebestanden er så lav nå som den aldri har vært på lenge..
  Antelope park mener jeg gjør en god jobb, og har allerede en «pride» som har fått egne unger, som har null menneskekontakt. Det tar tid for at man skal kunne se resultater, og det å øke løvebestanden skjer ikke over natten. Antelope park har ikke holdt på så lenge, men nå med Ngamo pride ser det ut som at det faktisk fungerer

 23. Anonym skriver:

  Veldig godt skrevet Kristina! Takk for at du bruker din stemme til å fremme en slik sak! Når der er sagt, jeg har aldri forstått hvorfor folk vil reise til Afrika for å jobbe med dyr når der er så mange mennesker i nød som virkelig trenger vår hjelp. Har jobbet på et barnehjem og i slummen i Nairobi, og det virkelig å anbefale! Sitter igjen med så mange fantastiske minner.

 24. Nathalie Sandal skriver:

  Heihei! Så utrolig flott at du kaster lys på dette Kristina!! Jeg har lenge tenkt at jeg også vil ned og jobbe med utsatte dyr, men har vært redd for å havne i et prosjekt jeg ikke kan stå for. Men etter mye Research har jeg landet på et prosjekt via Atlantis – løve- og kattedyrprosjekt.
  «Et av prosjektets viktigste mål er å skape bevissthet rundt levekårene til store kattedyr som holdes fanget i dyreparker og på sirkus, samt å jobbe for et forbud mot såkalt «canned breeding» i Sør-Afrika.»
  Jeg skal blant annet jobbe litt for røde kors også, så jeg gleder meg utrolig mye. Og håper på at jeg har valgt riktig!

 25. Anne skriver:

  Det er jo ikke så veldig vanskelig å forstå at det er ugler i mosen i en sånn setting. Hvorfor er det masse løveunger som må flaskes opp av dumme jentunger. Hvorfor er ikke disse løveungene med mødrene sine. Det er jo visse andre bloggere som har frontet denne dyremishandlingen som om de redder disse dyrene det er jo til å le seg i hjel av. Det er jo nesten som dyreparken i Kristiansand som påstår at de er med på å bevare utrydningstruede dyr. Det eneste dyreparken er opptatt av er å tjene penger, og dette står i avisen i dag skrevet av en professor. Hvis man redder dyr så er det steder som får dyra tilbake til det ville livet, ikke innestengt bak netting for at folk skal glo på dem og ta bilder. Nei våkn opp folkens…

 26. Lena skriver:

  Kjempebra at dyrevern taes opp, også av bloggere. Dog blir jeg noe provosert også, for ut i fra alt du deler på bloggen din, matvaner, innkjøp etc, så kan du umulig være opplyst om hvordan produksjon faktisk foregår. Håper virkelig du fortsetter å sette dette på tapetet, men det skal nok en lang vei til å gå, før du faktisk aner hvordan denne verden er skrudd sammen. Kunnskap er makt 🙂

 27. julie skriver:

  jeg blir så ufattelig glad når profilerte bloggere som deg skriver om slike viktige saker! i en materalistisk verden vi lever i kan det være lett å glemme sånne saker. så når du skriver om det her, når du også til unge som kanskje ikke ville klikket seg inn på for eksempel nettsider som skriver om fred og rettferdighet. derfor syntes jeg det er så utrolig flott når bloggere som ellers ikke blogger om slike ting, gjør det; dere når ut til et større publikum! tusen takk <3

 28. Anonym skriver:

  Går en del programmer om nettopp dette på animal planet på tv, hvor de undersøker disse plassene «undercover». Anbefaler deg å ta en titt på de! Kan ikke helt huske hva programmet het, men vet du kan søke opp lion animal planet, så kommer det opp ganske mye forskjellig.

 29. Lilly skriver:

  Å FY!!!! Tusen takk for at du skriver og informerer… Jeg blir så irritert på folk som legger ut bilder av at de har klappet en totalt dopa tiger/løve i syden…. Flott at noen setter fokus på dette!

 30. AfrikaJanne skriver:

  Kjempe flott at du skriver dette innlegget så mennesker kan være mer bevisst om denne forkastelige industrien. Men det er også gode prosjekter i Afrika, Kristina. Ikke glem de som faktisk har reddet løver ifra denne skjebnen. Man må ikke være naiv når man skal jobbe som frivillig, man må gjøre en god research selv både før og under turen. Jeg har arbeidet som frivillig for Felidae Center (Wildcat Sanctuary) som gjør en fantastisk jobb for dyrene. Man skal ikke ta alle under en kam!!

 31. Anne skriver:

  Det er godt at du setter dette temaet i søkelyset, men husk at det også finnes gode plasser. Jeg var selv i Sør-Afrika i fem uker i sommer og er det én ting det prosjektet ønsker å få frem, så er det at de er i mot canned hunting. Alle løvene er steriliserte. Å gjøre god research før man drar en slik plass er uansett veldig viktig. Ønsker bare å påpeke at du trenger ikke skrinlegge planen din helt. Jeg kan gi deg informasjon om plassen jeg var på om du ønsker.

 32. Anonym skriver:

  er så dumt at norske organisasjoner tilbyr å sende frivillige ned når det er sånn det er på visse steder. fant hvertfall to av de feks go xplore sender til på bad listen… og jeg har desverre vært på en av dem, var utrolig gøy og spennende, og man følte ikke at man var en del av noe ille…. man matet dyrene, bygget gjerder, ryddet, kuttet gress, så de ble sett på av veterinær om de hadde sår osv… så følte liksom at det virket så bra…. syns ikke organisasjoner i norge får tilby å sende folk til de stedene lenger

 33. Karina skriver:

  Jeg har lest bloggen din lenge, og synes du skriver mye bra, men nå kjente jeg at jeg ble litt oppgitt. Med tanke på at du har så mange som leser bloggen din, så blir jeg lei meg når du drar alle «løve-prosjekter» under samme kam. Jeg er ikke uenig at det finnes mange med skjult agenda av de som driver med «løve-farmer»/prosjekter, hva enn du vil kalle det; men det finnes GODE prosjekter der ute, som brenner for løver og for å øke løvebestanden, som brenner for landet de jobber i, og som setter pris på den hjelpen vi kan komme med.
  Min reise kort oppsummert: Var i Zambia på Lion Encounter (http://www.lionencounter.com/ ) for 2 år siden. Der var hovedoppgaven min å «gå på turer» med løvene, gi dem mat og rydde de STORE inngjerda områdene som de bodde i. De løvene som er her er «ungdom» – opp til 18 måneder. Når de blir eldre blir de flyttet til et svært område (dette var i en nasjonalpark) for å leve livet sitt videre der. Utfordringen er mer at det koster penger å lage slike svære gigantiske områder trygge og gode for løvene (slik at uvedkommende ikke slipper inn), men og slik at løvene ikke kan forville seg inn til landsbyene.
  Ja vi hadde løveunger/cubs i den «parken» jeg var i, men dette var det siste kullet. For de kan ikke «avle» opp flere løver i den nasjonalparken i Zambia, for da er faren for innavl for stor, og det ønsker de ikke.
  Itillegg til at dette var en del av mine oppgaver; lære om løver, ha respekt for dem, beundre hvor fantastiske dyr de er gjorde vi også mye annet; Vi var med i landsbyene og lekte med barn, underviste dem i hvordan best ta vare på naturen de har rundt seg, lære dem om løver og andre dyr – gi de denne kunnskapen fra de er små av slik at de vil vokse opp å respektere dyrene og ikke drepe dem for penger. Vi hjalp landsbyene med å lage leirovner, slik at det ble enklere å lage mat og at de slapp å bruke så mye ved. For ved måtte de hogge i nasjonalparken, som igjen var med å ødela økosystemet der.
  Jeg kunne fortsatt i en evighet, og gjerne ta kontakt hvis du vil høre mer – for jeg har masse å komme med. Mitt poeng er bare; ikke dra alle under samme kam. Det finnes snille gode mennesker der ute, som har et stort ønske om å øke løvebestanden i verden – ikke for deres egen del, men for verden sin del. For vi begynner å gå lens..
  Mitt råd til deg – ikke dra alle under en kam. Les deg skikkelig opp på fakta og reis gjerne for å hjelpe noen for å gjøre verden til et bedre sted.

 34. Kristina Andersen skriver:

  Karina: Parken du never her Karina, står oppnevnt under gårder som ikke ønsker dyrene det beste.. Vær forsiktig med å fremsnakke slik du gjør her, når du dessverre (som veldig mange andre..) tar feil. Her drar jeg heller ikke alle under en kam, jeg skriver at det finnes gode og flotte gårder, men at de dessverre er vanskelig å finne 🙂

 35. Karina skriver:

  Gjør den? Kan du sende meg siden? Jeg gjorde masse research før jeg reiste ned, og hvis det viser seg at det jeg har trodd er feil, skal jeg selvfølgelig «trekke tilbake» det jeg argumenterer for, og ikke minst fraråde andre til å reise til plassen hvor jeg var. for er enig med deg at de er vanskelig å finne, men trodde virkelig dette var en av dem..

 36. Anonym skriver:

  Nå er det nok! Jeg kjenner jeg blir så sint av de som skal kommentere om alt hva Kristina gjør «galt». Det er ikke mulig å redde hele verden alene- på en gang! Det er ikke mulig å endre hele sin livsstil på en dag. Men et hvert skritt i riktig renting må da være en god ting? Hva med heller å appludere enn å kritisere? Du vil oppnå så mye mer med å heie frem andre, og heller gi de ideer om bedre måter å forvalte dyr- og miljø.
  Jeg og flere andre mennesker kan ikke stoppe å spise kjøtt på flekken, men hver gang vi reduserer inntaket bør vi oppmuntres til å fortsette, fremfor å kritiseres og tråkkes ned, for vet du hva, det gir motsatt effekt! Jeg gir opp! Jeg ser ikke poenget da jeg føler ingenting er bra nok! Ikke sitt der på din høye hest å se ned på andre. Jobber du frivillig med eldre, er du flink å ta kontakt med de eldre og ensomme i din familie, opplyser du vilt fremmede mennesker om dyrevern og andre viktige formål?
  Bra innlegg, takk for at du opplyser om dette, da jeg som mange andre ikke var klar over dette. Fortsett med slike innlegg, takk!:-)

 37. Stina skriver:

  Veldig bra innlegg! Takk for at du bruker din plattform til å spre så viktig kunnskap! Har delt på facebook, og håper alle andre også gjør det 🙂

 38. Ida skriver:

  Fantastisk innlegg, tusen takk!! Så viktig at noen med så mange lesere belyser dette temaet. Tenk om andre bloggere kunne skrevet om viktige saker også? Ikke bare clickbait innlegg og overfladisk mæl. Kan heller ikke skjønne hvordan NOEN kan få seg til å betale(?!?!?) for å skyte disse nydelige dyra. Helt uforståelig. Hinsides all fornuft. Og til de kommentarene der noen spør; «Men hva med de og det, som også lider?» Alle kan gjøre litt:) Men en slik tankegang kommer man ikke langt.

 39. Sandra skriver:

  Dette var forferdelig å se og høre om, men så viktig at du tar det opp! Dette var noe jeg virkelig ikke visste om, og at det finnes så mange syke mennesker der ute er sprøtt. Jeg håper disse menneskene får igjen én gang i sitt liv, at karma slår hardt tilbake.

 40. Rikke skriver:

  Tusen takk for at du opplyste om dette Kristina! Jeg er veldig opptatt av dyrevern, og dette visste jeg ikke. Hadde lyst til å dra på en sånn gård for flere år siden når «alle» de store bloggerne dro på slike turer, men så ble det ikkenoe av for min del. Jeg syns det var så rart at det var så innmari dyrt å være frivillig at jeg fikk en dårlig følelse av det hele, men jeg undersøkte det ikke noe videre. Så takk for at du opplyser oss om dette. Håper det gjør at mange som vurderer å dra på en slik tur lar være nå. Jeg hadde blitt skikkelig lei meg hvis jeg plutselig hadde funnet ut at jeg hadde medvirket til noe så ondt, når man egentlig vil handle ut av beste mening. Dette innlegget ditt burde blitt forsidesak i de store nettavisene! Håper du deler dette igjen og igjen i fremtiden.
  Stor klem.

 41. veronica skriver:

  jeg kan anbefale Forever Harnas Wildlife Foundation er ikke på lista over forferdelig dyreorganisajoner fra linken: https://www.facebook.com/notes/849870441727120/ Jeg som var der selv i 2 månder og vil tilbake igjen. De tar imot skadede dyr som er skadet og slepper dem fri på eget område som er beskyttet mot krypskyttere og den er familie drevet.Og viktigste av alt er ikke en dyrepark som viser frem dyrene for hundrevis av mennesker. De har til å med bygget opp skole for fattige barn som man kan hjelpe til på <3 mitt hjerte slår virkelig for dette dyre reservatet i Namibia. Der alle dyr er like mye verd uansett om det er en hund eller en løve eller et esel <3

 42. Camilla Acklam skriver:

  Er veldig enig i at dette er et grusomt fenomen. Ble utrolig lei meg av å se traileren til denne dokumentaren.
  Jeg er likevel veldig skeptisk til lister som er skrevet på Facebook, uten en personlig signatur. (Det er likevel godt mulig at listen er riktig, jeg har ikke satt meg godt nok inn i dette.)

 43. Christel S skriver:

  Jeg leser ikke blogger, men dette innlegget kom jeg over på fb ikveld, å jeg må bare si tusen tusen takk for at du skriver om dette! Tenk så mange som nå velger å ikke reise å støtte denne businessen, sammenlignet med de som takket ja til sponset tur hvor de poster bilder av masse løveunger, å bare skriver positivt og «reklamerer» for disse stedene! Jeg har selv vært i Afrika flere ganger som frivillig å vet hvor lett det er å bli lurt på disse stedene! Man blir fortalt av de tar ungene vekk fra moren så de ikke skal bli drept, mens grunnen er bare at moren skal komme i syklus kjappere, slik at hun får nytt kull fortere enn hvis hun hadde hatt de!
  Flere av stedene selskapet du refererer til har sendt frivillige til mange fæle steder, blant annet et sted som solgte løveben til Asia. De ble informert om dette, men valgte likevel å støtte stedet i mange måneder. Hva er viktigst, dyrenes beste eller pengene? http://www.dagbladet.no/2014/05/20/nyheter/miljokriminalitet/neshorn/utenriks/organisert_kriminalitet/33371695/
  Hvor mange norske frivillige ville reist hvis de visste at løveungen de ble glad i ender opp i sirkus i Europa, jaktbytte eller som medisin i Asia?
  TUSEN TUSEN TAKK!

 44. Guro skriver:

  Tusen takk for at du opplyser om dette! Selv har jeg lagt så smått planer om å ta en slik reise til våren, men planene ble akkurat nå avlyst! Det er da virkelig ikke greit å behandle dyr på denne måten, og jeg er skremt over hvor naiv jeg har vært. Igjen, takk for at du sprer slik informasjon

 45. Tonje skriver:

  TUSEN TAKK for at du skriver dette viktige innlegget.
  Jeg har selv jobbet frivillig med løver i Sør Afrika og har sett med egne øyne hva som skjer. Dyrene tas fra moren da de er nyfødte, og de både selger og kjøper dyr, likevel påstår de at de er «Conservation». Det er ikke lov å sette fri løver som er født i fangenskap i
  Sør Afrika, likevel lyver de som avler løver om dette. Alt er en stor løgn. Så tusen takk igjen for at du er åpen for sannheten og ikke tror på reiseselskapenes løgner.

 46. Sandra skriver:

  Bra du skriver om dette, Kristina! Forferdelig at slike ting skjer, mens vi sitter i Norge å aner ingenting.. Det gjør vondt i hjertet 🙁 Stakkars dyr.

 47. Vibeke skriver:

  Hei,
  Nå pleier ikke jeg å kommentere her, men her må jeg bare gi deg et tips. Dersom du virkelig ønsker å dra ned så finnes det et «education senter» som ligger ca 2 timer fra Cape Town. Det drives av ei norsk dame (min tidligere kollega). De jobber med «store katter», som ikek sendes bort.. Ta en titt her: https://www.facebook.com/pantheraafrica/.

 48. Joy skriver:

  Flott at du søker opp dette. Jeg og en venninne ble lurt til å bli med på dette men har i ettertid jobbet hardt for at dette stedet skulle stenges (og det har det blitt nå). kjempe bra at du setter fokus på dette, og om du vil oppleve afrikanske dyr kan jeg anbefale deg å dra på vanlig safari i Kenya (Kenya er et av få land som forbyr jakt på sine dyr) og selv om du ikke får nærkontakt så er det en fantastisk opplevelse og ved å dra støtter du parker som jobber hardt mot en voksende trend der disse dyrene blir sett på som trofeer. I Nairobi i Kenya kan du også besøke og støtte elefant barnehagen (the David sheldrick foundation) som redder elefant barn som har mistet familien sin (ofte pga krypskytere) og som setter dem alle fri igjen når de er store nok og kan ta vare på seg selv. Stå på.. Flott innlegg dette.

 49. Cathrine skriver:

  Først vil jeg bare si at det er fantastisk at denne industrien blir belyst og er fremme i søkelyset! Vi har alle begynt å bruke stemmene våre og vi tør å stå opp for ting vi bryr oss om!
  Denne saken står mitt hjerte veldig nær da jeg for 5 år siden dro til en av disse petting prosjektene. Det tok tre besøk før jeg skjønte hva som skjedde og det var da alle fem av «mine» løver en dag ble fraktet bort. Jeg klarte to uker senere å dra på stedet hvor de ble sendt og det var da jeg virkelig forsto hvor forferdelig denne industrien er – for verre sted tror jeg neppe finnes. Lang historie kort – jeg endte med å flytte til SA og har nå startet mitt eget rescue senter/sanctary hvor det kun er fokus på dyrevelferd, ingen avl, trading eller interaksjon. Kun et fristed for dem fylt med kjærlighet og mye stimulering! Jeg kan si at jeg klarte å få reddet to av de fem løvene <3 min nærmeste har blitt drept for ben industrien og to av dem har forsvunnet på en av de mange stedene <3
  Som du sier – det er noen bra steder – dog ikke mange så som en hovedregel for at du skal være 100% sikker er at det ikke er avl, trading eller interaksjon – av noen dyrearter! Det er dessverre også begynt med canned hunting av cheetaher og mye under radaren med tigere og de andre kattene. Så vær bevisst og ha disse som hovedregel så er man i hvertfall sikker. Ingen ting verre enn å bli lurt – det vet jeg alt om. Gå inn på Panthera Africa så kan du lese mer om prosjektet mitt og industrien. Skriv gjerne en Mail så kan vi prate nærmere, og jeg ønsker gjerne for deg å oppleve et fristed basert på kjærlighet og dyrenes premisser.
  Stå på og spre budskapet – jeg kommer hjem til nyttår og skal møte alle frivillighetsorganisasjonene og spre budskapet videre 🙂

 50. sara skriver:

  Jeg er så glad for at du, som har en ganske stor stemme i media skriver om dette, og opplyser andre om realiteten. Jeg viste ikke dette her. Nå vet jeg og halve Norge dette og kan infomere andre også! GOOD WORK og sinnsykt bra innlegg! 😀

 51. Anette skriver:

  Jeg har og vurdert å dra ned før. Har sett flere bloggere gjøre det, og ser så idyllisk og koselig ut. Stakkars løver. Setter veldig pris på at du opplyser oss om det. Så noen her i kommentarfeltet at det var «allmennkunnskap», men det var det dessverre ikke. Bra du sette lys på et såå viktig tema! LA gårdseierne og kjøperne av jaktinga brenne i helvette.

 52. Anonym skriver:

  Ville bare informere om at listen til bloodlions ikke nødvendigvis er helt pålitelig da de tar utgangspunkt i medieoppslag og erfaringer til noen få frivillige, og ikke har gjort ordentlig research selv på stedene som er listet. Ikke alltid media får med vesentlige detaljer om gårdene, feks i den artikkelen som ei linker til over her ang at GoXplore samarbeidet med en gård som solgte bein til mafiaen osv. Der fremstilles det som at dyrene ble skutt for denne hensikten, når det i realitet var dyr som hadde dødd en naturlig død/sykdom og hadde ligget i fryseren lenge (ikke lov å begrave og kaste døde løver hvor som helst i Afrika). De hadde både papirer fra lege og staten på at det var greit å selge disse løvebeinene, og det var mange mellomaktører som sto til ansvar for handelen, så gården kunne ikke vite at de faktisk havnet hos mafiaen. Men ellers helt topp innlegg. Er en helt forferdelig bransje – men husk at ikke bloodlions som du tar 100% utgangspunkt er en pålitelig kilde, mye er fakta men langt i fra alt. Alle skal ikke taes under en kam her.

 53. Juliane skriver:

  FANTASTISK at en toppblogger bruker stemmen sin til noe så viktig!
  Ser at goxplore.no reklamerer for frivilligarbeid med løver i Zimbawe og Sør Afrika; og burde ikke dette bli sendt inn som en sak til «tv2 hjelper deg?» Rett og slett for å høre hva begge parter sier om saken og for å få belyst den enda mer? Om det er korrekt som du sier og som noen skriver i kommentarfeltet (noe jeg såklart tror det er), så er det jo slik at goxplore lar feks. en 17 år gammel jente betale typ 25k i den tro at hun skal bedrive frivilligarbeid og gjøre noe «godt for verden», men at hun i virkeligheten blir lurt trill rundt og ufrivillig bedriver dyremisshandling.

 54. Hedda skriver:

  JA, JA OG JA. DEL FOLKENS!!! Det er ingenting annet enn riktig å skrive et innlegg som dette. Jeg hadde ikke anelse, og nå er jeg skikkelig takknemlig for at jeg aldri bestemte meg for å dra. Har jo alltid hatt en anelse, men de er jo så søte, ikkesant. Synes det virker som om alle de som prøver å beskytte evt «gode» gårder i kommentarfeltet her, hat blitt hjernevasket av de som har drevet gårdene. Dyr i bur er feil, uansett -og hvertfall når det gjelder dette, eller om de skal bli sendt til nasjonalparker for å «leve videre der» (som en skrev over her). DET er fei. Det er ville dyr vi snakker om, ikke egnet for sirkus, husdyr eller attraksjoner. 🙁

 55. C skriver:

  Til deg uten navn som kommenterer over her; selv om dyrene på denne gården ikke ble skutt for denne hensikten, er det alikevel greit å selge bena til Asia fordi de døde en naturlig død? Dette bidrar jo bare til å øke interessen for løveben! Nettopp dette har jeg diskutert med selskapet, og jeg kan ikke skjønne at de fortsatte å støtte denne parken såpass lenge! Jeg ringte selv til flere av de andre parkene som sto på eksport-listen med denne parken, og ble umiddelbart spurt om jeg var interessert i løvebein så fort jeg nevnte parken. Har selv vært innom der når de ikke hadde frivillige, og det var mange løver i en liten innhegning og syke løveunger. Støtter hun over her som sier at dette bør på Tv2 hjelper deg – det er altfor mange nordmenn som blir lurt og hjernevasket på disse stedene desverre….

 56. Annonym skriver:

  Var 17 år gammel da jeg dro til Antelope Park, møtte en hel haug med andre frivillige (fantastiske mennesker). Vi forstod jo tydeligvis ikke hva som faktisk foregikk da. Helt forferdelig å vite hva pengene våre faktisk har gått til, og det at jeg har vært utrolig stolt over å ha vært der……. Får skikkelig vondt i magen.

 57. tonje skriver:

  Kjempebra at dere bloggere tar opp emner som dette! Husk at dere har makt og kan faktisk bidra til å gjøre en forskjell for de som ikke kan snakke selv.

 58. anynym 2 skriver:

  hedda Hva synes du da om europeiske dyreparker som dyreparken i norge? som viser dyrene for hudrevis av mennesker hver sommer da det er høysesong, det synes jeg er dyreplageri hvertfall og det er vel mer feil å ha tropiske dyr i fangenskap i sitt ikke naturlige habitat. Selv om dem selv beskytter å sier det er for å spare på genetisk mangfoldet tilfelle en gang skal sleppes fri og da vil de være egosistisk med akkurat dem dyrene som lever i dyreparken i dag som kommer til å leve som et utstilligs objekt for oss mennesker. For å si det sånn så kan man ikke dra alle wildlifeconversations / nasjonalparker under en kam , det finnes menneesker som snille og ikke er uten etter penger og dyremsihandling, som deg og meg som vil dyrenes beste. Det hvertfall dyrene i sine tropiske klimaer som er det beste for dyrene når dem lever.

 59. Helen skriver:

  Fantastisk innlegg!! 🙂 Jeg har selv vært på en sånn type park for to år siden, og har vært engasjert i løvenes sak helt siden jeg skjønte hva det var jeg hadde bidratt til.
  Vil også gjerne si at det FINNES steder som er til for dyrenes beste. I fjor dro jeg til Panthera Africa, som er et nydelig, ekte, sanctuary for løver og andre store kattedyr. Det anbefales på det varmeste å dra dit dersom du har lyst til å jobbe med løver. Det er to flotte damer som driver stedet, hvorav hun ene er norsk.

 60. Ine skriver:

  SJUKT bra innlegg og SJUKT bra at du deler noe som er så viktig!! Folk må virkelig få øynene opp for denne galskapen som skjer!
  DELT !!!

 61. Ingrid skriver:

  Hei! Hvilket selskap skulle du reise med? var det GoExplore? håper at det eventuelle samarbeidet rydder opp og avbryter samarbeidet med gårder som driver med breeding

 62. Anonym skriver:

  Takk Gud for at det fins kjente bloggere som deg, som
  Bruker den høye stemmen sin til VIKTIGE TING som dette!!! Og ikke bare glitter og glam..
  Stå på ❤️❤️❤️

 63. GoXplore skriver:

  Hei Kristina,
  Først og fremst – TAKK for at du belyser et så stort problem som canned hunting på din blogg! Jo mer fokus det blir på dette jo større er sjansen for at det faktisk er mulig å gjøre noe med det. Derfor har vi også gått ut med en offentlig uttalelse om dette temaet som du kan finne her: https://www.goxplore.no/nyheter/210
  Det er flott at du har undersøkt en del etter at du tok kontakt med oss i forbindelse med sponsing av en reise til Afrika, men jeg skulle ønske at du faktisk hadde tatt kontakt med oss igjen også. Da hadde vi nemlig kunne oppklare en del av bekymringene dine. Vi er veldig enig med deg at denne industrien er helt forkastelig og for å gjøre det helt klart så er dette noe vi – verken som firma eller som privatpersoner – ønsker å være, eller er, en del av. Det vi ønsker å være en del av og det vi brenner for er dyrenes velferd og rettigheter – vi ønsker å bidra til noe positivt. Vi vil være, og er en, del av programmer som bidrar til at løvebestanden øker, tar vare på skadde dyr, og tar seg av blant annet løver som har blitt oppfostret som kjæledyr eller i fangenskap. Noen av disse løvene var tiltenkt canned hunting, men takket være disse programmene er de fremdeles i live (og har det egentlig ganske bra). Det vi synes er forferdelig synd er at de programmene som prøver å øke løvebestanden, tar vare på skadde dyr og som faktisk redder løver fra canned hunting blir satt i den samme grusomme båsen. Skal vi la være å samarbeide med disse programmene?
  Det er nok ikke alle våre valg opp i gjennom årene som har vist seg å være de beste, men takket være tilbakemeldinger fra frivillige og gjennomgangen av disse har vi ryddet opp i dette. Mange vil kanskje mene at oppryddingen skjedde for sent, men vi må også ta hensyn til en hel del andre aspekter som ikke synes på ?utsiden?. Det som er helt sikkert er at vi IKKE samarbeider med programmer som selger løver, og det er derfor helt umulig at programmene vi tilbyr er involvert i canned hunting.
  Vi har valgt å fokusere mer og mer på konservering og det er derfor stadig færre av våre programmer som er såkalte «hands on» programmer. Det vil da si mindre nærkontakt med løver, mindre bilder av kosing med løveunger og mer fremskritt i prosessen med å øke løvebestanden. Mange av våre programmer er en del av ALERT og der kan du ved hjelp av denne listen (https://lionalert.org/page/RPlionsintheprogram) lett følge med på hvor løvene som blir født tar veien. Der kan du feks lese om Zulu som har fått egne avkom som faktisk ikke vil ha kontakt med mennesker i det hele tatt.
  Så er det jo selvfølgelig også diskusjonen rundt dette med nærkontakt med dyrene – kan dette regnes som konservering? Nærkontakt med dyrene kan nok ikke på egenhånd regnes som konservering. Men når det en del av en prosess basert på forskning som over tid vil gjøre en forskjell for løvebestanden føler vi at det kan regnes som konservering. Det er mange som er i mot at vi mennesker skal ha noe som helst nærkontakt med dyr, og det virker også å være grunnen til at disse programmene har endt opp på ?bad? listen på Facebook siden til VAB. Vi mener at det har en så stor påvirkning på bevisstheten rundt utfordringen med løvebestanden og canned hunting at fordelen med nærkontakt er større enn ulempen det medfører.
  Igjen, du skriver om en veldig viktig sak og vi håper du når ut til veldig mange! Ikke minst håper vi at alt jakt på løver blir forbudt, både på de ville dyrene og de som jaktes i canned hunting. Allerede 24. september kan et viktig steg bli tatt fordi da er det fremmet et forslag om å endre løvenes status i CITES registeret, noe som vil gjøre import/eksport mye vanskeligere for de som jager på de: https://cites.org/eng/cop/17/prop/index.php Vi heier på det som et stort steg i riktig retning!
  Har du flere spørsmål eller bekymringer i forbindelse med dette så er det selvfølgelig bare å ta kontakt!
  Mvh GoXplore

 64. Charlotte Tunes skriver:

  Det burde virkelig finnes flere som deg!! <3 <3 Kommer aldri til å støtte noe som dette. F så forferdelig mennesker kan være – helt sjokkert!!

 65. Til Goxplore skriver:

  Til GoXplore:
  «Takket være tilbakemeldinger fra frivillige»?
  Dere har vært frekke, trakassert og truet med politianmeldelse når folk har prøvd å advare dere om hva som skjer!! Hvordan tror du det er når man vet sannheten om disse stedene, sier ifra til dere og blir truet tilbake – også viser det seg at man faktisk hadde rett om disse stedene?
  Det er nok på tide å kutte ut alert-programmene deres også forresten…

 66. GoXplore skriver:

  Det stemmer at det i ett enkelt tilfelle der usanne påstander ble offentliggjort om oss så ble det, i en epost sendt personlig til den vi antok stod bak dette, sendt informasjon om at vi kom til å se oss nødt til å gå til en politianmeldelse dersom dette ikke avtok. Det kan hende vi overreagerte i dette tilfellet, men som nevnt så er det nok ikke alle valg vi har tatt opp i gjennom som har vært like gode, vi er tross alt bare mennesker vi også. Vi gikk aldri til det skrittet å politianmelde denne personen siden vi ikke kunne bevise en sammenheng.
  Det er mange grunner til at vi velger å ta et program ut fra porteføljen vår og de er ikke alltid de det kan virke som fra utsiden.
  Når det kommer til ALERT sine programmer så er de, som alle våre andre programmer, til konstant vurdering.

 67. Sanna skriver:

  Dette er helt forferdelig:( Penger er ofte viktigere for noen enn dyrene. Jeg syns også det er forferdelig med alle dyrene, som blir torturert og drept, fordi vi vil ha skinnet til vesker, sko, jakker osv. Vær forresten også obs på at skinn, som kommer fra Kina, kan inneholde skinn fra katt eller hund. Det sjokkerte virkelig meg når jeg fikk vite det.

 68. C skriver:

  Goxplore:
  Så denne personen dere truet med å politianmelde – viste det seg at denne personen hadde rett? Siden dere faktisk har gjort noen endringer?
  Bloggerne får en takk, mens andre som sier ifra blir trakassert….
  Måten dere har håndtert dette på de siste årene er ufyselig. Det måtte «blood lions» og dårlig reklame til for at dere skulle gjøre noen endringer, men dere har fortsatt ikke ryddet opp i alt. Før eller siden kommer det bevis på de andre stedene også, å da har dere i mellomtiden sendt hundrevis av nordmenn dit….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *