LA OSS SNAKKE LITT OM ØKONOMI

Det å være disiplinert med økonomien min, er noe som er utrolig viktig for meg. Her prøver jeg alltid å ta riktige valg, da jeg vet det vil lønne seg i fremtiden. Det er så absolutt ikke alltid jeg har vært så flink som det jeg er nå, men med gode råd og regnskapshjelp de siste årene, er jeg skikkelig stolt av hvor flink jeg har blitt med økonomien min. I dag tenkte jeg å dele litt sparetips med dere, samt fortelle dere om Norsk Familieøkonomi. En helt fantastisk tjeneste med dyktige mennesker som i over 20 år har gitt råd til norske familiers personlige økonomi og alltid snakker medlemmenes sak i møter med alt fra banker og forsikringsselskap, til boligutviklere og myndigheter.

MINE BESTE SPARETIPS

Boligsparing for ungdom: jeg kjøpte min aller første bolig i 2012, men faktisk så bestemte jeg meg for å ikke bruke det jeg allerede hadde spart opp på BSU. Hvorfor? Her burde man spare så lenge som mulig, om man har muligheten til det. Sparer du i BSU får du en fantastisk god rente og inntill 5000 kroner i skattefradrag hvert eneste år. BSU er uten tvil den smarteste sparingen for oss som er unge, så om du ikke allerede har en slik konto – er det bare til å få opprettet en. Spar en fast sum hver eneste måned, du kan sette av opptil 25 000 kroner i året og 20% av sparebeløpet ditt trekkes også fra skatten. Jeg er så glad jeg valgte å spare på BSU allerede i ung alder, det er et av de mest fornuftige og riktige valgene jeg har tatt når det kommer til nettopp sparing.

Pensjonssparing: det er ikke godt å vite hvordan økonomien blir den dagen det er tid for pensjon. Derfor vil jeg sikre meg så godt jeg bare kan! Jeg ønsker en aktiv pensjonistperiode, hvor jeg har økonomisk frihet til å unne meg det jeg har lyst til, skjemme bort fremtidige barnebarn og ta meg en ferie dersom jeg har lyst til det. Det er jo i pensjonistalderen man har all tid i verden til å nettopp nyte, og jeg ønsker ikke at en dårlig økonomi skal ødelegge for denne koselige tiden. Allerede som 22-åring begynte jeg å sette av et fast beløp til pensjon, her velger man helt selv hvor mye man vil spare. Alt er bedre enn ingenting! Personlig har jeg valgt å sette av tre tusen kroner i måneden, og pengene blir satt direkte i fond – av den enkle grunn at jeg ønsker å forhåpentligvis over tid få et høyere utbytte enn vanlig sparing i bank. Pensjonssparing er utrolig viktig for alderdommen, tenk langsiktig og gjør det du kan for å sikre fremtiden din.

Bufferkonto: denne type konto kommer mildt sagt godt med i situasjoner som garantert dukker opp en eller annen gang. En slik konto er ment til nødsituasjoner, som jeg vet veeeeldig godt at fort kan bli dyrt. Og med det mener jeg f.eks at vaskemaskinen ryker, oppvaskmaskinen blir ødelagt, tv’en tar kvelden eller kjøleskapet takker for seg. For å slippe en alt for stor utgiftspost i slike situsjoner, er en bufferkonto en fin økonomisk trygghet å ha i bakhånd når slike situasjoner dukker opp.

Generelt: har du boliglån og har muligheten til det, betal ned mest mulig for å spare mer penger på sikt, i tillegg til å bli raskere gjelsfri. Fyll opp kjøleskapet ditt en gang i uka, og last gjerne ned «mattilbud» appen før du handler. Slik kan du få med deg ekstremt gode tilbud, og spare masse penger hver eneste måned. Er dopapir på tilbudd? Drit i skammen, og kjøp meg deg en haug når det først er så billig! I tillegg er det lurt å ha forsikringene dine på samme plass, da får man en liten rabatt og penger er spart her også. I tillegg får jeg alle regningene mine som e-faktura, slik slipper jeg unødvendige fakturagebyr. Og før du fyller bensin eller diesel hvis du har bil? Følg med når det er billigst, og fyll heller full tank da. Det er mye man kan gjøre for å spare noen hundrelapper i måneden hvis man bare tenker litt fornuftig 🙂

NORSK FAMILIEØKONOMI

Trenger du økonomiske råd eller litt hjelp på veien? Det gjorde jeg for noen år siden, og det er nettopp gode råd og en hjelpende hånd som fikk meg hit jeg er i dag. Flinke mennesker kan man aldri lære nok av! Norsk Familieøkonomi er en uavhengig rådgiver med over 20 års erfaring. Menneskene som jobber her forhandler frem gode og lønnsomme avtaler for sine medlemmer. Som medlem i Norsk Familieøkonomi vil du alltid ha noen å spørre om råd når du trenger det – enten det er om råd til alt fra kjøp av bolig, avtaler om samboerforhold, rettigheter ved forbrukerkjøp, sparing og mye mer.  I Norsk Familieøkonomi selges det ingen egne produkter – bare gode råd. Og det er så fint å kunne ta med seg, for å sikre både fremtiden og ha muligheten til å være så økonomisk trygg som overhodet mulig. Som medlem kan du spare penger på alt fra strøm, forsikring, drivstoff, veihjelp, aksjesparing, pensjonssparing og mye mye mer.

Månedsprisen for å være medlem hos Norsk Familieøkonomi er 64 kroner i måneden, noe som tilsvarer to kaffekopper. Ikke galt i det hele tatt! Det er også et eget systemt for netthandel hos denne siden, hvor du kan spare penger mens du handler og få penger tilbake – blant annet innen reise og mote. Om du har lyst å lese mer, stikk gjerne innom HER. 

29 kommentarer

 1. Veldig bra innlegg.Takk for mange gode tips.

  1. kristinaandersen

   <3 <3

 2. Så fint og viktig tema, Kristina:) Håper dette går inn hos dine yngre lesere! Hvor er den nydelige genseren fra?

  1. kristinaandersen

   Så gøy det falt i smak! Genseren er fra BikBok 🙂

 3. Synes du det er økonomisk å ha en bil i garasjen som ikke blir brukt samtidig som du vurderer å kjøpe ny?

  1. kristinaandersen

   Jeg har økonomi til det, hvis ikke hadde jeg ikke prioritert det. Det skal sies at jeg har heller ikke lån på selve bilen, den ble cashet jeg ut samme dag som jeg kjøpte den etter jeg hadde spart opp absolutt alle pengene. Jeg kjøper ikke ting uten å ha råd, og tar heller ikke opp lån til slike ting. Så det koster meg veldig lite å ha den, for å være ærlig 🙂

   1. Hei, takk for ærlig svar👍👍👍

 4. Herlig innlegg! Jeg lurte på ett par ting ang. BSU. At det er 5000 kr i skattefradrag, betyr det at man får tilbake 5000 ved skatteoppgjøret? Og de 20%, er det ved siden av de 5000? 🙂

  1. kristinaandersen

   Sparer du opp fult 25 000 kroner på BSU, får du 5000 kroner tilbake på skatten 🙂

   1. Herlig! Takk for svar 🙂

   2. Eller man betaler 5000 kr mindre i skatt i det skatteåret 🙂 Ikke sikkert man får igjen på skatten i den forstand at man får tilbakebetalt.

 5. Helt toppers innlegg.

  1. kristinaandersen

   Så flott å høre!

 6. Hvor mye har du på buffer ? Hva anbefaler du ?

  1. kristinaandersen

   Det er pappaen min Øyvind som styrer den, så jeg aner faktisk ikke 🙂

 7. Dette er et annonseinnlegg, men uansett veldig viktig tema som burde leses av mange unge mennesker. Årene går uendelig fort og det er veldig viktig å ha kontroll over privatøkonomien.

  Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  1. kristinaandersen

   Helt sant Ingrid! Fin søndag til deg 🙂

 8. Flott innlegg! Lenge siden du kjøpe genseren? 🙂

  1. kristinaandersen

   Jeg fikk den til bursdagen min 🙂

 9. Flott innlegg!
  Hvordan valgte du hvilket fond du sparer i? Har vurdert det, aksje og høyrente selv

  1. kristinaandersen

   Valgte etter veiledning fra regnskapsfører 🙂

 10. Ikke vondt ment, det er jo gode tips, men det er ikke helt rettet til alle. Jeg skulle gjerne spart slik også. Men jeg er 25 år og har studert frem til i år. Med stipend og deltidsjobb, og nå som jobbsøker, er det rett og slett ikke mulig å spare både til pensjon, bolig og buffer. Tenker det samme gjelder for mange med barn. Jeg sparer det jeg klarer hver mnd, mer enn det går ikke.

  1. kristinaandersen

   Som jeg skriver – «hvis du har muligheten til det» 🙂

 11. Jeg er i tjueårene og føler endelig at jeg begynner å få hodet over vann når det gjelder økonomien. Jeg har fast jobb i full stilling i helsevesenet, men har det siste året snudd på kronene da samboeren min i fjor gjorde det slutt, leiekontrakten ble skrevet over på meg og plutselig satt jeg med 11500 kr i husleie-alene. Det har vært veldig vanskelig, jeg har maxet kredittkort, samt gått i minus hver eneste måned. Og jeg har ikke kastet penger rundt meg, men med nedbetaling av studielån, faste utgifter, husleie samt et depositum som skal betales tilbake til eksen, så blir det tynt. Jeg flytta i sommer, har lavere boutgifter og kan endelig se litt lysere på ting, jeg vet det ordner seg, ting tar tid, men nå har jeg det bedre (i hodet og i hjertet) og BSU’en får også litt mat hver måned. Poenget mitt her er at alt du nevner her er essensielt og veldig nyttig. Rådene du gir er realistiske og «down to earth», ikke noe «invester i en leilighet og lei den ut, da har du en passiv inntekt!», for å si det på en flåsete måte. En må starte i det små, det har virket for de som har gjort det før oss.

  En erfaring jeg også har gjort meg på veien er når strømleverandører ringer og kommer med et «godt tilbud ved å bytte strømleverandør». I et svakt øyeblikk full av kjærlighetssorg så takker man ja, og like etter kommer sluttavregning på det du nettopp har avsluttet – og det kommer gjerne på 1500 kr! Sure penger. Hvis man ikke føler man kan avse dette en måned, så er det ikke verdt det. Det er mitt synspunkt på det hvertfall.

  Ha en god søndag, heier på deg! <3

 12. Hei 🙂 Du skriver at det lønner seg å betale mer ned på huslånet, men faktisk så lønner det heller seg å opprette en BSU 2 og spare de ekstra kronene der, og så spytte dette inn i huslånet/ny bolig når den tid kommer. Da sparer du ganske mye mer penger 🙂 du får ikke noe mer igjen på skatten, men du får like god rente, og pengene er fortsatt øremerket bolig.
  Når det kommer til buffer pleier bankene å anbefale tre månedslønner. Dette for at man skal klare seg om man skulle være så uheldig å miste jobben, i tillegg til å ha penger dersom noe skulle ryke i heimen.

 13. Kjempebra!! Tror mange unge i dag ikke aner hvor viktig det er å ha ryddig økonomi, ikke minst spare for sin egen fremtid! Siden du sparer i fond, så håper virkelig at du har opprettet Aksjesparekonto!! 🙂 Du som også sparer til pensjon, har du fått med deg IPS som lanseres 1.november? Anbefaler å sjekke ut dette, er en type pensjonssparing som likner på BSU sine fordeler 🙂
  Klem!

 14. Ikke les dette som at det kommer fra et troll. Innlegget gir en følelse av at det er samarbeid med norsk familieøkonomi, og i så fall så går det ikke an å se at det er merket på mobil. Hvis det bare er tips, så er det helt supert det altså 😊 Bra å gjøre sparing kult!

  1. Det står annonse øverst i innlegget 🙂 så det er merket bra det her.

 15. Linda Forfot

  Angående pensjonssparing. 1.november kommer IPS sparing. Dette er individuell pensjonssparing, såkalt BSU for voksne, der man kan spare inntil 40000kr i pensjon hvert år. Da kan man få 9600kr i skattefradrag per år! Bare et lite tips 😊

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *