ODONTOFOBI OG TANNLEGEANGST

Hvor skal jeg begynne.. Jeg er bare så utrolig trist, redd og lei meg. Siden desember i fjor har jeg gått rundt med tannverk, men siden det ikke har vært «vondt nok» i mine øyne, har jeg pint meg frem til nå. Men så fort jeg kom hjem fra Barcelona tok smerten helt avgårde, jeg har tatt paralaginforte kombinert med ibux hver dag for å holde smertene litt i sjakk og unngått å tygge på venstre side av munnen. Jeg er sta som et idiotisk esel på dette med tannlegen, jeg er jo så redd – så jeg piner meg helt til jeg tydeligvis ødelegger mine egne tenner. I går kom jeg meg omsider til tannlegen, og jeg var så innmari redd at jeg har ikke ord. Helt hysterisk, tårene trillet så fort jeg satt beina mine inn på behandlingsrommet og jeg skalv helt ukontrollert. Tannlegen skulle bare ta bilder og bruke speilet for å se i munnen, men til og med dette ble en såpass stor utfordring at det tok godt over en time for meg å klare å gjennomføre noe som vanligvis tar fem minutt. Jeg rister så i tannlegestolen, skjelver, gråter og blir helt ute av meg selv.. Og det er så vondt at jeg har ikke ord! Den skjønne tannpleieren holdt meg i hånda, strøyk meg i håret og alle var så snille – men ingenting hjelper. Tenk hvor frustrerende det må være å få inn en livredd pasient som meg, og ingenting nytter? Selv når du ikke en gang skal gjøre noe vondt, kun ta et lite bilde? På toppen av alt fikk jeg dårlig samvittighet for både tannpleier og tannlege, noe som gjorde det enda vanskeligere for meg å ta meg sammen.

Etter en helsikkes kamp for å sjekket denne tanna, fikk jeg den verste beskjeden jeg kunne fått. Tannen er helt ødelagt, jeg har betennelse i kjevebeinet og må rotfylles. Jeg har aldri fått en så kraftig reaksjon som etter denne beskjeden, jeg gråt i fem timer etterpå og ville seriøst bare forsvinne fra verden. Jeg har jo vært åpen om tannlegeskrekken min før, og sist jeg måtte behandles endte det med at jeg måtte i full narkose. Jeg har diagnosen «odontofobi», som gjør et tannlegebesøk ekstremt vanskelig for meg. Jeg unngår det for alt det er verdt, og går heller rundt med ekstreme smerter for å slippe tannlegen. Denne gangen har jeg nok tatt personlig rekord i dette med å pine meg, åtte måneder med tannpine. Men nå funker det dessverre ikke lengre, og jeg hadde så inderlig håpet det bare var et lite hull. Kanskje jeg hadde klart å unngå narkose da, hvis tannlegen hadde satt av mange timer til meg og jeg i tillegg kunne fått sedasjon. Men nei, tannen er altså ødelagt og midtpartiet av den med en gammel fylling har allerede falt ut.

Jeg er bare så trist og sint på meg selv. Forstår ikke hvorfor jeg er så redd. Jeg er jo aldri redd for ting, kun tannlegen. Smerter er ikke noe jeg har problemer med, og jeg er ellers kjent for å være alt for tøff. Jeg er aldri redd! Vanligvis er jeg heller den som blir kjeftet på fordi jeg alltid tar sjanser og er totalt uredd. Men akkurat dette klarer jeg ikke styre, og angsten er så stor at den tapper meg totalt for krefter og energi. Tårene triller mens jeg skriver dette, for nå må jeg nok en gang i narkose. Noe som både er svindyrt for meg selv, og heller ikke risikofritt i forhold til hva en vanlig tannbehandling er. Tannlegen sa selv det nærmest ville være umulig å gjennomføre en rotfylling på meg i våken tilstand, med tanke på hvor hysterisk og ukontrollert jeg blir av å bare ha et lite speil i munnen min.. Det vonde er ikke bare redeselen over det som venter meg, men jeg må også vente i tre til fire måneder for å få behandlingen jeg trenger. Narkose er noe som blir sjeldent brukt hos tannleger, så nå venter det altså flere måneder med åpen tann ned til nerven og betennelse før jeg kan få hjelp. Jeg er allerede helt hoven i venstre side av ansiktet, og lurer litt på hvordan jeg ser ut om tre måneder.. Og ja, dette er kun min egen feil, som lar redselen styre meg så innmari fra å ta fornuftige valg som garantert ville spart meg for det som nå har skjedd.

Tenkte bare å dele noen tanker denne torsdagsmorgenen.. Er så innmari trist og tom akkurat nå. Det er så rart hvordan det er mulig å være såpass redd for noe som egentlig er så enkelt, at det bare tar helt overhånd. Og at jeg alltid skal la smertene gå såpass langt at det ender med dette nok en gang. Er det noen av dere lesere som har odontofobi, eller har blitt behandlet mot ekstrem tannlegeskrekk? Er det noe man kan gjøre? Er det noen av dere som har angst for andre ting, og kjenner seg igjen i det jeg føler? Jeg aner virkelig ikke, og føler jeg skal dø bare jeg tenker på at jeg må rotfylle. På toppen av alt angster jeg også for narkosen, fordi jeg er jo bombesikker på at jeg skal oppleve «awareness». Typisk for folk med denne diagnosen å overtenke alt, det vet jeg jo – men jeg klarer ikke stoppe det. Jeg har vel egentlig prøvd alle ting i boka for å bekjempe skrekken min, men det skader ikke be om tips eller råd til hva jeg kan gjøre for å jobbe med tankegangen min en gang til. ♥

88 kommentarer

 1. Hei Kristina!
  Dessverre er ikke odontofobi et fremmedord for meg. Jeg har vært livredd tannlegen hele livet og tenne har betalt for det. Bare det å skrive denne kommentaren får tårene til å trille fordi jeg er så redd. Jeg har hatt tre eller fire tann-behandlinger i narkose og kjenner jeg meg rett blir det nok flere. Jeg har en falsk fortann fordi den ble ødelagt. Den siste tannbehandlingen jeg hadde, som gikk over 4 forskjellige timer havnet på rundt 50.000,- Men på grunn av odontofobien fikk jeg dekket halvparten av helfo, resten dekket HELDIGVIS OG TAKK GUD, nav. Disse behandlingene tok jeg i Stavanger, mens jeg selv bor i Haugesund. Og jeg gikk uten den ene fortanna mi I over ett halvt år. Lite kult…….
  Det hjalp meg litt å gå til de i Stavanger, fordi de har spesialisert seg på sånne redde som oss 💚
  Vil du snakke med de i Stavanger var det på TSMG Madlagården, som har endret navn til ORIS Dental Madla.
  Du kan også sende meg mail om du vil vite mer 💚

 2. Jeg har alltid hatt ekstrem tannlegeskrekk fra jeg var liten og måtte tidligere legges i narkose for å i det hele tatt gjennomføre en behandling. Det er en helt forferdelig følelse som man ikke kan relatere til hvis man ikke vet hvordan det er. Jeg var dessverre utsatt for en ulykke da jeg var yngre som i ettertid krevde omfattende tannbehandling. Min løsning da var først og fremst å finne en tannlege jeg var komfortabel med. Deretter ba jeg on lystgass i forkant av hver eneste tannbehandling og dette hjalp faktisk! Masse lykke til & håper det ordner seg for deg! 😀

 3. Jeg har ikke lest alle kommentarene over, så det er mulig at du allerede har fått disse tipsene. Min mamma var veldig redd for tannlegen og hadde ikke vært der på 10 år da hun bestemte seg for å gjøre noe med tannlegeskrekken (ikke helt sikker på om hun hadde angst, men hun var kjemperedd og gråt bare ved tanken på å dra dit). Hun snakket med tannlegen og de satte opp et «program» der hun var hos tannlegen minst en gang i mnd. De første gangene satt hun bare i tannlegestolen et par min, så fortsatte de med speil i munnen og så videre (i veldig rolig tempo), etter 1,5 år var hun ikke redd lenger.

  Vet også at det finnes tannklinikker som har ferdige behandlingsprogrammer for de som har angst for tannleger, mulig de også kan hjelpe?

  Håper uansett at det løser seg!

 4. Ingvild (psykolog)

  Kjære deg, dette syns jeg du skal søke hjelp for. Flere enn man tror han en slik skrekk, og i hvert fylke finnes det egne spesialiserte team med tannleger og andre helsepersonell som jobber med odontofobi. Håper tannlegen din allerede har informert deg om dette? Jeg fikk ikke til å lime inn linken, men søk på odontofobi på nettsidene til vest-Agder fylkeskommune, så finner du informasjon om tilbudet.

 5. Uff, jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg.
  På en side synes jeg bare du har vært utrolig dum, og fullstendig uansvarlig ovenfor deg selv. På den andre siden synes jeg veldig synd på deg som er så redd, og at redselen går utover helsa di.
  Håper de neste mnd ikke blir for ille! Lykke til <3

 6. Jeg hadde det veldig likt med blodprøver. Jeg gikk aldri til legen og begynte å hyperventilere dersom jeg i det hele tatt tenkte på blodprøver. Jeg var så redd at jeg var villig til å bli syk/aldri få barn/nekte behandling osv fremfor å ta blodprøver, så man kan si at angsten var hemmende for livet mitt. Jeg gikk til hypnoterapi og tenkte at de pengene ville være verdt det hvis jeg slapp et liv uten angst som kunne være farlig ettersom jeg nektet å ta imot legehjelp. Hypnoterapi hjalp meg med å få angsten ned på et håndterlig nivå, så nå kan jeg fortsatt kjenne at jeg gruer meg, men jeg får ikke angstanfall. Jeg anbefaler det, det er nok ikke slik at du kommer til å elske tannlegekontoret, men å kontrollere angsten så den ikke blir hemmende. Har du prøvd hypnoterapi? Ser mange anbefaler beroligende, jeg fikk også det, men angsten var for sterk selv med dobbel dose. Jeg anbefaler å jobbe med hypnoterapaut eller psykolog, fordi medisiner kamfulerer det bare og da vil du aldri bli kvitt angsten. Lykke til <3

 7. Som mange skriver over her er eksponering en veldig god metode for å takle fobier, men dersom det virker litt vel skremmende så kan kanskje hypnoterapi hjelpe? Søsteren min hadde ekstrem flyskrekk, men det hjalp henne enormt!

 8. Det er ein type behandling som studier viser er det mest effektive for ulike typar angst/fobiar og det er eksponeringsterapi. Du må rett og slett utsette deg for det du fryktar mest litt ofte. Du kan feks starte med å gå innom tannlegekontoret eit par gongar, så få omvisning, deretter oppi stolen, så undersøkast osv. Gradvis opptrapping, men tydeleg eksponering. Lykke til!😊

 9. Huff, så kjedelig å lese, stakkars! 🙁

  Jeg vet ikke om dette er helt blåst, men kanskje det går an å sjekke ut om du kan gjennomføre behandlingen i Polen for eksempel, på en bra tannklinikk der? Kanskje det er kortere ventetid, og billigere enn i Norge, selv med flybillett og hotell. De skal visst være ekstremt dyktige der, og jeg har hørt om flere som har reist til utlandet for å få hjelp. Kanskje du kan sjekke det ut. Håper du føler deg bedre etter hvert! <3

 10. Kjære, gode Kristina. Dette var vondt å lese virkelig. Jeg anbafaler deg å søke om hjelp her http://tksor.no/odontofobi/. Jeg får behandling av et too-team i mitt fylke for å hjelpe med min angst. Det er et samarbeidsprosjekt mellom tannlege og psykolog, hvor du får intensiv behandling direkte knyttet opp til tannbehandling. Det er heftig, men verdt det. Står på venteliste for operasjon i narkose nå, og håper å bli kvitt smertene mine. Tror ikke du får akuttbehandling der, men du vil sannsynligvis ha god nytte av det over tid. Håper virkerlig du finner noen som kan hjelpe deg videre, sånn som dette fortjener du ikke ha det kjære deg <3 Forklarer gjerne mer om tilbudet og behandlingen de har hvis du ønsker det.

 11. Nå er jeg så heldig at jeg fant en klinikk i Oslo som spesialiserer seg på dem med tannlegeskrekk. Jeg er litt som deg, venter i det lengste, nå har jeg gått i gjennom mye smertefull behandling, så det er derfor jeg har sjukt tannlegeskrekk. Jeg var fysisk uvel før jeg gikk inn dørene på denne klinikken, jeg ble overrasket, det finnes ikke tannlegelukt, alt er gjort hjemmekoselig, med store deilige puter, koselige duftlys, verdens søteste tannpleiere, et eget rom du får sitte i, før tannlegen kommer, her sitter man i en deilig stol, tannlegen lytter til deg, hører på deg og forklarer alt som skal gjøres, skritt for skritt, når bildene skal tas spør de om det går fint med deg, før du kommer inn på selve tannlegerommet, det eneste som møter deg der, er en tannlegestol, ingenting ligger fremme, du hører ingen lyder fra andre rom, tannpleieren og tannlegen forklarer, pleieren kan holde deg i hånda og du kan få beroligende. Det hjalp meg så vanvittig, gråt på vei hjem fordi jeg hadde funnet en så fantastisk tannlege, i tillegg er det ingen problemer å få narkose om du måtte behøve det. Og på toppen av det hele kaller de seg tannfeer for å gjøre det enklere for pasientene. Dette reddet meg, jeg må tilbake og rotfylle, og nå skjelver jeg ikke av tanken eller gråter, jeg føler meg beroliget, fordi tannlegen virkelig tar meg på alvor, møter meg med forståelse, og det hjelper at det ikke ser ut som et vanlig tannlegekontor. Bare det å ha et rom du skal sitte å roe deg ned i, er helt fantastisk. Det jeg tror du bør gjøre, er som meg å finne en slik tannlege, det kommer til å hjelpe deg skikkelig, du slipper å være redd, og du slipper å gråte i tannlegestolen.

 12. Vært der selv, føler med deg! For meg hjalp det å gå ofte. Tvinge meg til å gå ofte. Da ble det småting og fikse. Og snill tålmodig tannlege som forklare alt underveis, mye bedøvelse og musikk på øret mens jeg ligger der. Er fremdeles ukomfortabel men ikke lenger livredd. Klem fra meg!

 13. Uff Kristina! Nå ble jeg oppriktig lei meg! Har selv tannskrekk så jeg kjenner meg veldig godt igjen. Måtte selv rotfylle for ett år siden og da hadde jeg pint meg gjennom 2,5 år (ja du leste rett). Men det jeg vil du skal vite er at min erfaring med rotfylling er veldig bra. Jeg hadde lest meg opp på nettet om hvor forferdelig vondt dette skulle være og grein hver eneste kveld fra jeg var på undersøkelsen. Min opplevelse var totalt annerledes. Det var selvfølgelig ikke direkte behagelig men jeg kan love deg at det er så verdt det.
  Jeg vurderte lenge om jeg skulle skrive denne kommentaren fordi jeg vet at dersom noen sa dette til meg før min behandling ville jeg ikke trodd dem. Likevel velger jeg å gjøre det fordi jeg føler virkelig med deg!
  En god klem til deg <3

 14. Kjære deg.
  Dette er ikke greit å lese. Har selv tannlegeskrekk men fått hjelp for det. Jeg måtte bare og skrev brev til en tannlege og forklarte min redsel. Hadde lest på nett om snille tannleger. Fikk en fin telefon og fantastisk forståelse og hjelp. Har fått sterke tabeletter så jeg sovnet under inngrep, så ingen smerter og husker ingen ting. Da trenger du ikke narkose. Drammen tannlegesenter er plassen. Spør meg hvis du lurer på noe. 🙂 Dette klarer du. 🙂

 15. Anbefaler deg tannlege Arve Brekka på markens tannlegesenter. Han er virkelig helt fantastisk og har hjulpet meg med min tannlegeskrekk. Den er langt ifra så ille som du beskriver, men nok til at jeg gråt hver gang jeg satt hos en tannlege. Arve Brekka er virkelig helt fantastisk. Han får tankene kjapt over på andre ting. Så virkelig, Kristina! Av hele mitt hjerte, oppsøk han❤️

 16. Prøv å ta Vival 10 /15 MG ( beroliggende) halvtime før tannlegetimene. Snakk med fastlegen. Kanskje du slipper narkose . Det hjalp på meg. 🙂

 17. Anbefaler Vladimir Svrzic på Bendvold tannlegesenter. Jeg har SÅ angst og er livredd tannleger selv (må bruke beroligende), men han der er bare fantastisk altså. Tar godt tid, er rolig og forklarer alt underveis. Etter at jeg begynte hos han har jeg slutta helt med beroligende, og gråter meg ikke ihjel før selve timen.

 18. Jeg ville helt ha søkt profesjonell hos noen som er spesialister på odontofobi.

  Googlet litt og fant dette: http://www.vaf.no/tjenester/tannhelse/tannlegeskrekk/

 19. Hei.
  Jeg hadde også ekstrem tannlegeskrekk! Jeg anbefaler Nordmo’s tannlegesenter på Lund, spør etter Karen Harket. Hun er helt super!

  Jeg håper det ordner seg for deg! Har vært i helt lik situasjon selv. Snakk også med fastlege, evt. Tannlegen ang. beroligende.

  1. Jeg vil også legge til at det gjør ikke vondt å rotfylle 🙂 Det eneste jeg syntes var vondt var selve bedøvelsen, også luktet det litt rart mens de holdt på. Jeg ble sendt til en oralkirurg for å få rotfylt tennene, og hadde samme oralkirurgen da jeg måtte operere ut visdomstennene.

   Godt å høre at du har en av de beste tannlegene i byen, jeg håper dere to kommer frem til en løsning som fungerer for deg!

   Jeg føler virkelig med deg, det er helt grusomt å være så redd. Jeg har omsider kommet over den verste kneika, og føler ikke det er så ille å gå til tannlegen.

 20. Jeg skjønner ikke at en på din alder kan ha tannlegesenter og hvertfall ikke at du skal ta rotfylling??? Er det ikke bare gamle folk som gjør det?

  1. Jeg skjønner ikke at du ikke har forståelse for dette? Det å ha tannlegeskrekk er like normalt som å være redd for edderkopper (araknofobi) o.l. Rotfylling er forøvrig ganske normalt, og spesielt når man er livredd for tannleger – så går man ikke dit for et lite hull. Man går nemlig med tannverk kjempelenge før man tør å bevege seg inn til en tannlege. Da utvikler dette seg gjerne til et mye større hull, gamle fyllinger «ramler» ut og så må man rett og slett rotfylle.

   Jeg er selv 24 år, og har vært i samme situasjon som Kristina. Jeg måtte ha 2 rotfyllinger før jeg hadde fylt 21.

 21. Tannlegeskrekk*

 22. kristinaandersen

  Takk for tips, råd og gode ord, alle sammen <3 Dere er så snille! Ville også bare si at jeg går til den beste tannlegen jeg kan få, så det har ingenting med et ønske om å evt bytte. Klem <3

 23. Ved ekstrem tannlegeskrekk får du dekket behandlingen. Ikke at det hjelper, men..,;)

 24. Ser de aller fleste her kommenterer støttende kommentarer men enkelte skriver at bare gamle folk for rotfylling og har dårlige tenner! Dette blir jeg så utrolig provosert av! Alle har ikke perfekte tenner uten hull! Mange har ulike grunner til dårlig tannhelse,og dårlig tannhygiene trenger ikke å vere en av de,. Selv gikk jeg på ulike medisiner som barn som gjorde tennene svake og når jeg var 14 fikk jeg bulimi og det er ikke bra for Tennene. Ønsker deg lykke til Kristina.

 25. Ved diagnosen odontofobi skal du få behandling dekket, om det ikke er variasjoner etter hvilket fylke man hører til. Men da må gå der de spesialiserer seg på dette. Rolig tilvenning og ev. premedisinereing vil nok hjelpe deg godt 😊 Lykke til!

 26. Hei Kristina!
  Jeg ville oppsøkt Tiril Willumsen, hun er utdannet i det å behandle odontofobi og er også professor i faget ved universitetet i Oslo.
  Det er også fult mulig å få lystgass ved feks undersøkelser eller mindre inngrep, noe som er svært effektivt og som mange tannleger bruker. Lystgass er svært fordelaktig ovenfor andre angstdempende medikamenter som tannleger gir med tanke på at tannlegen kan justere effekten underveis og du vil være helt fin etter 2 minutter.
  Jeg er selv nyutdannet tannlege og har alltid slitt med tannlegeangst tidligere.
  Det er helt vanlig og du skal ikke føle ubehag ovenfor pleiere og tannlege dersom du krever ekstra tid i stolen, det er vår jobb å bedre din fobi og en av de viktigste arbeidsoppgavene som tannlege.
  Med vennlig hilsen Lotte

 27. Jeg føler veldig med deg, men jeg må (mens jeg humrer litt med tanken) si at jeg lurer mest på hva Geir sier når tannlegeregningen blir et diskusjonstema på kontoret (hahahah, unnskyld). Jeg har et par venninner med samme diagnose, og begge går til privat tannlege som tilbyr valium. Det er et par tabletter rett før timen, litt halvgroggy og avslappet under timen og deretter så god som ny en liten stund etter endt time. Kanskje det er noe du kunne prøvd og å sjekke om noen i byen tilbyr.

 28. Kan anbefale Tannlege Marianne Saanum Hauge i Mandal, fantastisk dyktig og forsker på tannlegeskrekk!
  http://tannsor.no/ansatte/mariann-saanum-hauge/

 29. Hei Kristina!
  Leit å høre at du har det så vondt og er så redd for tannbehandling. Jeg jobber selv på en tannklinikk på Lysaker rett utenfor Oslo og vi har mange pasienter med tannlegeskrekk. Vi tilbyr behandling i narkose, og ventetiden hos oss er mye mindre enn 3 mnd! Du kan jo lese litt om oss hvis du vil på http://www.dentales.no ønsker deg hod bedring og god helg:)

 30. Trøst deg med at du er utrolig heldig som har råd til å fikse alt av tenner og reparere det som trengs uten av du merker det på kontoen. Det er mange som ikke får dratt til tannlegen pga økonomi. Sånn sett er du veldig heldig. Lykke til <3

 31. Vet flere skriver det over her med at eksponeringsterapi hjelper, og det kan jeg med hånden på hjertet si at det gjør.
  Jeg var akkurat som deg, ikke redd for en ting, før jeg en dag våknet med akutt angst. Var redd for hver bidige ting. Turte ikke gå ut døren på nesten et år,fikk ikke sove, klarte nesten ikke spise osv osv før jeg fikk hjelp. Jeg fikk psykolog og startet med eksponeringsterapi. Før jeg begynte med dette var jeg OVERBEVIST om at det var tull og ALDRI kom til å funke. Men etter ett par mnd terapi ca 2 ganger i mnd var jeg rustet til å klare alt. Nå er jeg helt tilbake til meg selv og hver gang jeg har en tøff dag tenker jeg på det rådet som traff meg best. » det du er aller mest redd for er nettopp det du skal gjøre». Det har hjulpet meg i alle tenkelige situasjoner og er garantert noe jeg kommer til å leve etter hver eneste dag i mitt liv.Jeg kan garantere deg at det funker! Få en psykolog som er med deg og snakker med deg og hjelper deg med det du føler når du er redd. Jeg vet akkurat hvordan det føles 🙂

 32. Kan du ikke gå til noen som kan hjelpe/kurere deg. 😊det må være ille å være så redd. Ønsker deg lykke til videre

 33. Hei kristina! Kanskje hypnose kan være verdt å prøve? Mange jeg kjenner sier at det hjelper. Lykke til!

 34. Psykologer er en kjempehjelp for bearbeiding av angst og fobier, det kan være verdt å prøve. Håper det ordner seg for deg 🙂

 35. Hei! Jeg er tannpleier og ville bare få frem at «tannpleieren» som holdt deg i handa er en tannhelse sekretær, altså assistenten 😂 Det er tannpleieren du går til når du skal ta en undersøkelse.

 36. Hei Kristina 🙂
  Vet det er mange som synes tannlegebesøk er skummelt, og jeg forstår det godt, Er selv tannpleier og møter ofte pasienter med tannlegeskrekk. Det jeg synes fungerer best for bli kvitt tannlegeskrekk er å eksponere seg selv for situasjonen en er redd for litt av gangen, over flere ganger. En kan for eksempel begynne med å kun snakke med tannlegen om frykten. Neste steg kan være å bli med inn på behandlingsrommet og sitte oppreist i stolen. Etter det kan en for eksempel begynne med speil i munnen. Og deretter ta små steg fremover. Etter hvert som en har vært igjennom stegene flere ganger og ser at du klarer å gjennomføre det, vil en ofte oppleve situasjonene som mer forutsigbare og ikke like skremmende lengre. Det å ikke ha kontroll over situasjonen er noe som ofte trigger redsel, og eksponering over lengre tid vil gjøre så du føler mer kontroll. Ofte kan det være greit å ha et avtalt stoppsignal du kan benytte deg av underveis i behandlingen dersom du kjenner du trenger en liten pause. Er du hos tannlegen oftere også vil du også bli mer kjent med hun/han og danne et mer avslappet forhold dere i mellom. Håper du får fikset tannen din og at tannlegeskrekken din blir mildere med tiden. Lykke til <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *